PUBLICITÉ

Slaapmiddelen: voor- en nadelen

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 29/05/2007 - 00h00
-A +A

Voor geneesmiddelen tegen slapeloosheid is automedicatie uit den boze. Ze zijn niet vrij van bijwerkingen en sommige zijn zelfs gevaarlijk. Raadpleeg uw huisarts om de molecule te vinden die het best geschikt is voor uw probleem. Een behandeling van slapeloosheid moet ook altijd van korte duur zijn.

PUB

De benzodiazepines

De benzodiazepines zijn anxiolytisch en hypnosedatief en hebben ook een relaxerend en anticonvulsief effect. Ze maken gebruik van een neurotransmitter met kalmerende werking om de angstgevoelens te verminderen.
De voordelen: de inslaaptijd verkort, men wordt minder vaak wakker en de totale duur van de slaap wordt langer.
De bijwerkingen: de structuur van de slaap verandert (meer trage slaap en minder paradoxale slaap). Het geheugen kan veranderen. Ze geven gewenning. Bruusk stoppen met deze middelen veroorzaakt een ontwenningssyndroom.

De nieuwe slaapmiddelen

De voordelen: ze werken snel, ze veranderen de structuur van de slaap niet, hebben geen effect op het geheugen, geven minder risico op gewenning en minder terugval tot slapeloosheid bij het stoppen.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 29/05/2007 - 00h00 "Le sommeil retrouvé", Dr. Mireille Peyronnet, uitgeverij Alpen.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Met de leeftijd vermindert het aantal dromen Geüpdatet op 22/06/2009 - 00h00

Met de leeftijd evolueert ook de slaap . Deze vertoont uiteindelijk talrijke eigenschappen die hem onderscheiden van de slaap van jongeren. Men onthoudt meestal dat mensen minder en minder dromen naarmate ze ouder worden, maar er bestaan nog heel wat...

10 gouden regels om goed te slapen Gepubliceerd op 23/02/2012 - 11h35

Alle specialisten zijn het erover eens: wie goed wil slapen, moet van slapen een prioriteit maken. U zult er de vruchten van plukken! Het beste ogenblik om opnieuw te leren luisteren naar uzelf en om beter te slapen, is de vakantie: minder stress, mi...

De slaap en de slaapfasen Geüpdatet op 16/12/2008 - 00h00

Wij brengen een derde van ons leven al slapend door. Het is dan ook belangrijk om een inzicht te hebben in de slaap en om te weten wat de verschillende slaapfasen zijn en hoe de leeftijd de slaap kan veranderen.

Meer artikels