PUBLICITÉ

Slaapmiddelen: geneesmiddelen die u in de val laten lopen...

Gepubliceerd door Dr. Catherine Solano op 10/07/2007 - 00h00
-A +A

Slecht slapen is een probleem, zeker wanneer het zich verschillende nachten na elkaar voordoet. De oplossing lijkt eenvoudig: een slaapmiddel, een slaapverwekkend middel, een tranquillizer, een of andere doeltreffende pil of tablet... tenminste voor even.

PUB

De natuurlijke behandeling van slapeloosheid is op de eerste plaats niet chemisch. De medische aanbevelingen op dit gebied zijn zeer duidelijk: "In geval van aanhoudende slapeloosheid, moet eerst geëvalueerd worden in welke mate de persoon in kwestie overdag nog kan functioneren. Indien de weerslag op de persoon gering tot matig is, wat het vaakst voorkomt, is een gedragstherapie aanbevolen. Indien de persoon daarentegen veel last ondervindt van de slapeloosheid, kan gedragstherapie best gecombineerd worden met slaapverwekkende middelen (enkele dagen tot enkele weken)."

De eerste behandeling van slapeloosheid bestaat dus uit een gedragstherapie die tot doel heeft de gedragingen te wijzigingen. Dit moet dan weer zorgen voor een positieve impact op de slaap.

Waarom niet meteen grijpen naar een slaapmiddel als dat doeltreffend is?

Het probleem met de geneesmiddelen (van de familie van de benzodiazepines) zijn de ontwenningsverschijnselen. Dat betekent dat stoppen met dat geneesmiddel gevolgd wordt door zulke onaangename verschijnselen dat het heel moeilijk is om er effectief mee te stoppen. Deze ontwenningsverschijnselen doen zich voor bij 80% van de personen die slaapmiddelen nemen sinds meer dan 3 jaar en bij 15 tot 26% in geval van een kortere behandeling met slaapmiddelen.
Het is dus bewezen dat hoe langer men slaapmiddelen neemt, hoe moeilijker het is om ermee te stoppen. En er is nog een bijkomend probleem: hoe ouder men wordt, hoe moeilijker het is om de behandeling te stoppen. Welnu, meer dan twee derde van de mensen die slaapverwekkende middelen of tranquillizers nemen, blijkt geen symptomen te vertonen van een erkende ziekte.

En als het slaapmiddel voor mij echt aangewezen is?

Wanneer de slapeloosheid echt belangrijke negatieve gevolgen heeft voor het dagelijkse leven, kan een behandeling gerechtvaardigd zijn. Maar er bestaat een gedragscode voor het innemen van deze geneesmiddelen:
- U mag nooit verschillende slaapverwekkende middelen combineren.
- U mag ze nooit gedurende meer dan 2 tot 4 weken innemen (4 tot 12 weken voor de tranquillizers).
- Begin altijd met de laagste dosering en gebruik vervolgens de laagste doeltreffende dosering.

Gepubliceerd door Dr. Catherine Solano op 10/07/2007 - 00h00 Rapport sur le bon usage des psychotropes (http://www.assemblee-nationale.fr/12/pdf/rap-off/i3187.pdf), ANAES (Agence nationale d'accréditation et d'évaluation en santé), RMO (Références médicales opposables).
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Doen slaap -en kalmeermiddelen senioren vallen? Geüpdatet op 14/10/2003 - 00h00

'…Ik ben 78 en sinds het overlijden van mijn echtgenoot vier jaar geleden slaap ik zo slecht. Ik heb mijn dokter al vaak naar een slaappilletje gevraagd maar hij wil het niet voorschrijven. Hij zegt dat het risico om te vallen hierdoor te groot zou w...

Hoe leer ik opnieuw slapen? Geüpdatet op 11/01/2010 - 00h00

Als u slaap stoornissen hebt, moet u op de eerste plaats de oorzaken van het probleem proberen te identificeren. Om daarna de oorzaken van de slapeloosheid te behandelen en een goede nachtrust opnieuw mogelijk te maken, zult u wat uw manier van leven...

Slapeloosheid: er bestaan oplossingen Geüpdatet op 11/05/2009 - 00h00

Voor wie slapeloosheid zonder slaapmiddelen of andere medicijnen wil bestrijden, bestaan er oplossingen. Deze zijn niet altijd gemakkelijk uit te voeren, ze vragen geduld, maar het is soms mogelijk om zelf zijn slaapproblemen op te lossen...

Meer artikels