PUBLICITÉ

Slaapdronkenheid en andere nieuwe ziektes

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 29/08/2014 - 15h41
-A +A

Een nieuwe Amerikaanse studie toont aan dat bijna 15% van de bevolking aan “slaapdronkenheid” lijdt.
Vanwaar komt die drang om nieuwe ziektes uit te vinden?

PUB

Wat is slaapdronkenheid?

Slaapdronkenheid is een slaapstoornis waarbij mensen verward zijn als ze wakker worden. Mensen met deze aandoening hebben het heel moeilijk om wakker te worden. Ze voelen zich raar, doen vreemde dingen en hebben geen controle over hun bewegingen en ze antwoorden totaal naast de kwestie als ze iets gevraagd wordt.

Het probleem komt vrij veel voor bij kinderen en iets minder bij volwassenen. Het  komt ook meer voor als de patiënten door iemand gewekt worden of na een siësta.

 

Een “nieuwe” ziekte?

Als u er deze week over hoort praten, is dat omdat een Amerikaanse studie nu heeft aangetoond dat de aandoening meer voorkomt dan werd aangenomen. Zo’n 15% van de mensen zou ermee kampen, terwijl het aantal gevallen vroeger op 3 tot 4% werd geschat.

15% is een op de zeven mensen. De artikels geven ook een vrij zorgwekkend beeld van de ziekte. Zo zijn er verhalen over mensen die hun partner uit bed slaan; er is zelfs een geval bekend van iemand die door zijn slaapdronkenheid om het leven kwam omdat hij op een boot lag te slapen en in het water viel.

Dit soort toestanden komt natuurlijk zelden voor. De hang naar sensatie van de media en de trend om alles op te kloppen ondermijnen nog maar eens hun geloofwaardigheid en bij het publiek lokt het makkelijk cynische reacties.

 

Post gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 29/08/2014 - 15h41
Ce billet fait partie du blog : Blog van de redactie
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Waar dient de slaap voor? Geüpdatet op 06/11/2015 - 12h07

Slaap is een essentiële biologische functie. Voldoende uren slapen en een nachtrust van goede kwaliteit zijn cruciaal, zeker in de puberteit. Deze kwetsbare periode kan namelijk makkelijk leiden tot een ontregeling van de biologische klok en zo tot e...

Reisziekte: hoe te voorkomen? Gepubliceerd op 15/06/2017 - 15h58

Reisziekte is geen aandoening die je lijdzaam moet ondergaan. Er bestaan oplossingen voor die de moeite van het uitproberen waard zijn. Er zijn geneesmiddelen, en soms zijn de ongemakken al te voorkomen door enkele eenvoudige voorzorgen te nemen. De...

Meer artikels