PUBLICITÉ

Slaapapneu: ook bij kinderen!

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 21/12/2016 - 09h41
-A +A

Een kind dat elke nacht snurkt, is niet normaal. De kans bestaat dat het dan lijdt aan het slaapapneusyndroom. Dat kan negatieve gevolgen hebben voor zijn ontwikkeling. Dr. Madiha Ellaffi is pneumoloog en allergoloog in Albi (in Frankrijk) en gespecialiseerd in slaapstoornissen bij volwassen en kinderen. Zij geeft ons tekst en uitleg.

Geschat wordt dat minstens 1 tot 4% van kinderen lijdt aan slaapapneu, met een piek tussen twee en acht jaar. Waarop moeten ouders letten om te weten of hun kind aan de ziekte lijdt?

PUB

Tal van factoren vergroten het risico op slaapapneu bij kinderen

Veel factoren kunnen de ademhaling van kinderen tijdens hun slaap verstoren:

  • Overgeërfde anatomische factoren: lang en smal gehemelte, te nauwe keelholte, enz.
  • Een allergie waardoor kinderen vaak met een verstopte neus rondlopen: ze ademen dan door de mond, plaatsen de tong verkeerd en hun gehemelte ontwikkelt zich niet zoals het hoort.
  • Het gebruik van een fopspeen of duimzuigen.
  • Irritatie van de luchtwegen als gevolg van gastro-oesofageale reflux kan de keel- en neusamandelen doen groeien.

Wat zijn de symptomen van slaapapneu en wat zijn de verschillen met volwassenen?

Bij volwassenen manifesteert het slaapapneusyndroom zich door het veelvuldig stokken van de ademhaling (gedurende minstens 10 seconden) waarna de ademhaling luidruchtig herneemt. Volwassenen die lijden aan slaapapneu zijn ook vaak snurkers.

Kinderen hebben zelden periodes van stokkende ademhaling. Ze ademen vooral moeilijk, snurken of ademen heel luidruchtig, vaak met de mond open. “Als een kind de hele nacht snurkt, moet dat bij de ouders een lichtje doen branden, zeker als het kind ‘s ochtends kringen onder de ogen heeft en er moe uitziet. Dat is allemaal niet normaal”, waarschuwt dr. Madiha Ellaffi.

Kinderen met slaapapneu ademen vaak met de mond open en hebben een heel onrustige slaap. Ze schoppen met de voeten, praten in hun slaap, knarsetanden, soms hebben ze nachtmerries of worden ze ’s nachts wakker. 

« Maar soms wordt die nachtelijke onrust pas opgemerkt tijdens een vakantie, een weekend met het hele gezin of tijdens een ziekteperiode. De ouders denken dat hun kind heel goed slaapt, omdat het lang slaapt of niet wakker wordt en omdat de jongste kinderen ’s middags zelfs een dutje doen”.

Maar dat middagdutje is net nodig om te recupereren omdat slaapapneu de kwaliteit van de slaap aantast. Zo komt het dat kinderen met apneu soms heel rustig zijn, gewoon omdat ze totaal uitgeput zijn. “Maar dat is maar een minderheid. De andere kinderen zijn net heel onrustig, vaak ook kregelig, gespannen en moeilijk te sturen. Ouders zeggen dan dat hun kind hyperactief is.”

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 21/12/2016 - 09h41
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Slaapapneu: naar een gepersonaliseerde aanpak Geüpdatet op 27/03/2017 - 10h18

6% van de vrouwen en 13% van de mannen op middelbare leeftijd lijden mogelijk aan een of andere vorm van het slaapapneu-syndroom, dat zijn periodes van abnormaal stokkende ademhaling tijdens de slaap. Er bestaan enkele traditionele behandelingen voor...

Slaapapneu: wat is het? Wat zijn de symptomen? Gepubliceerd op 13/04/2016 - 11h48

Het slaapapneusyndroom wordt gekenmerkt door regelmatige adempauzes 's nachts. Het slaapapneusyndroom wordt veroorzaakt door het inzakken van de bovenste luchtwegen, wat leidt tot een progressieve verstikking tot de patiënt er wakker van wordt. De sl...

Hyperactiviteit: slaapstoornissen opsporen Geüpdatet op 25/04/2006 - 00h00

Het kan verrassend zijn: het verwijderen van de amandelen bij bepaalde hyperactieve kinderen verbetert deze gedragsstoornis. Dit betekent niet dat kinderen die last hebben van hyperactiviteit systematisch hun amandelen moeten laten wegnemen, maar het...

Meer artikels