PUBLICITÉ

Slaapapneu? Laat u behandelen!

Article créé le 10/04/2012 - 17h43 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 10/04/2012 - 17h43
-A +A

Snurken, vermoeidheid overdag… Het lijken misschien onschuldige en zelfs banale symptomen, maar slaapapneu is geen kwaal die u zomaar mag verwaarlozen.

PUB

Slaapapneu: heel ernstige gevolgen

Alles wijst erop dat slaapapneu een serieus gezondheidsprobleem is. Het vergroot het risico op cardiovasculaire sterfte, maar ook op depressies. Mensen die er last van hebben, ondervinden ook de effecten van hun verstoorde slaap.  Ze zijn overdag slaperig en dommelen makkelijk in. Dat is bijzonder gevaarlijk voor mensen die veel onderweg zijn met de auto (zoals vrachtwagenchauffeurs) of die machines besturen. Slaapapneu leidt ook tot seksuele problemen. Dat is op zich wel minder erg of gevaarlijk, maar het heeft toch een impact op de levenskwaliteit.

 

Waarom laten we ons zo zelden behandelen voor slaapapneu?

De meeste mensen met slaapapneu worden daarvoor niet behandeld. "Mijn man snurkt" is een bekend wijsje, maar: "Mijn man heeft slaapapneu" is veel minder vaak te horen! Het is ook begrijpelijk. Snurken komt heel vaak voor en wordt als onschadelijk beschouwd. En overdag moe zijn is toch heel normaal!

Sommige patiënten laten zich ook niet graag behandelen omdat de remedies tegen slaapapneu - als die al bestaan - wat hinderlijk zijn. De meest doeltreffende remedie is de CPAP, een apparaatje dat de hele nacht via een masker zuurstof in de mond en de neus blaast. Echt prettig klinkt het niet, maar de levenskwaliteit van de patiënten die er gebruik van maken verbetert er wel spectaculair door.

 

Als u weet dat u veel snurkt en als u zich overdag heel moe voelt, kunt u dus beter naar een arts gaan en laten nakijken of u geen slaapapneu hebt. De gevolgen voor uw gezondheid zijn misschien wel ingrijpender dan u dacht.

Billet initialement publié le 10/04/2012 - 17h43 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 10/04/2012 - 17h43
Ce billet fait partie du blog : Blog van de redactie
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Slaapapneu: snurkende chauffeurs remmen minder snel Geüpdatet op 14/11/2006 - 00h00

Slaapapneu , een aandoening waarbij de patiënt tijdens zijn slaap af en toe gedurende korte tijd stopt met ademen, komt vaker voor bij mensen die snurken. Uit een studie blijkt nu dat het syndroom de reactietijd aan het stuur vergroot en de waakzaamh...

Hoge bloeddruk: opgelet voor slaapapneu! Gepubliceerd op 08/06/2016 - 12h38

Hypertensie en slaapapneu : twee sterk verspreide ziektes die soms weinig symptomen geven en vaak samenhangen. Die combinatie vormt een gevaar voor de gezondheid. Daarom is het belangrijk dat ze worden opgespoord!

Obstructieve slaapapneu: iedereen loopt risico! Gepubliceerd op 11/06/2013 - 12h04

Leeftijd en Body Mass Index (BMI) zijn bekende risicofactoren van het obstructieve slaapapneusyndroom (SAS). Toch komt deze stoornis ook voor bij andere leeftijds- en gewichtscategorieën. Dit duidelijke risicoprofiel zou tot een onderdiagnose van and...

Meer artikels