In het weekend de uren slaap inhalen die we in de week gemist hebben, volstaat niet om gezond te blijven. Als u door uw dagelijkse activiteiten niet aan het aantal uren slaap komt dat uw lichaam nodig heeft, kunnen de gevolgen heel ernstig zijn…

De sociale jetlag en onze uren slaap
Sociale jetlag, zo noemen wetenschappers de discrepantie tussen het aantal uren slaap dat we zouden moeten hebben als we naar ons lichaam luisteren en het aantal uren dat we maar slapen als gevolg van de druk van ons werk en onze sociale verplichtingen. Het is met andere woorden de vermoeidheid die we voelen omdat we niet kunnen gaan slapen en opstaan wanneer we dat willen!
We hebben vaak de neiging om het slaaptekort als gevolg van de sociale jetlag in te halen op de dagen dat we zo lang kunnen slapen als we dat willen, bijvoorbeeld in het weekend en tijdens de vakantie. Volgens een studie uit 2015 volstaat dat jammer genoeg niet…
Diabetes en obesitas worden erger als het aantal uren slaap verstoord is
De onderzoekers hebben het aantal uren slaap van meerdere honderden mensen bestudeerd. Ze stelden daarbij vast dat een iets grotere sociale jetlag (een iets groter verschil tussen het aantal uren slaap in de week en in het weekend, ook al blijft dat verschil bescheiden) gepaard gaat met veranderingen in het bloedprofiel. Heel wat risico-indicatoren voor diabetes en/of cardiovasculaire aandoeningen - zoals de suikerspiegel of het cholesterolgehalte in het bloed - stijgen dan. Zelfs bij mensen die al diabetes hadden, steeg de bloedsuikerspiegel door de sociale jetlag en namen ook de ontstekingen toe. De onderzoekers sloten de mogelijkheid uit dat slaapstoornissen en overgewicht of stofwisselingsproblemen allebei terug te voeren waren op een gemeenschappelijke oorzaak, zoals depressiesymptomen of een verwaarloosde gezondheid.