PUBLICITÉ

Skiërs: opgelet voor de ogen!

Geüpdatet door Isabelle Eustache, bewerkt door Dr. Philippe Burton op 04/02/2014 - 10h28
-A +A

Ondanks de koude is de zon in de bergen zeer gevaarlijk voor de huid en de ogen.

Men moet dus ook de ogen beschermen.

PUB

De zon in de bergen, gevaarlijk voor de ogen

Het percentage ultraviolette (UV) stralen stijgt met 10% per 1.000 meter. Naast de directe straling weerspiegelt de sneeuw nog 85% van de UV-stralen. Ter vergelijking, aan de zee weerspiegelt het zand 20% en het water 5 tot 10% van de UV-stralen.

De ogen kunnen ernstig en vaak onherstelbaar worden beschadigd; het is dan ook van zeer groot belang de ogen te beschermen.

Maar in tegenstelling tot een zonnesteek worden de effecten van langdurige blootstelling van de ogen aan de zon niet steeds onmiddellijk gevoeld. Dat verklaart waarom oogletsels zo frequent voorkomen en gevaarlijk zijn in het hooggebergte.

De courantste vorm is UV-keratitis.
De symptomen treden over het algemeen 6 tot 24 later op: prikkelingen en indruk van zand in de ogen, daarna roodheid, tranen en fotofobie (schrik voor licht).

Bij langdurige blootstelling kan het letsel chronisch worden en kan het niet meer genezen.

De ogen van kinderen zijn bijzonder gevoelig

Tot de leeftijd van 13 jaar vervullen de ooglenzen niet hun natuurlijke barrièrefunctie. De stralen kunnen dan ook gemakkelijk het netvlies (of retina) bereiken en daar schade aanrichten.

De CE-categorie van zonnebrillen geeft informatie over de UV-filtering van de glazen. Neem een categorie van minstens 3 en eerder 4 voor de bergen en kinderen. De categorie moet duidelijk op de bril vermeld staan met "CE" (Europese norm).

 

  • Draag daarom een brede zonnebril, ook als de zon wat gesluierd is. UV-stralen veroorzaken immers brandwonden, zelfs zonder te verblinden. En er bestaan ook brillen met sterk absorberende glazen en een sluiting aan de kanten die zich bijzonder goed lenen voor de sneeuw.
  • Breng ook een anti-UVA- en anti-UVB-zonnecrème aan, ook als het wat betrokken weer is.
    Neem de tube zonnecrème mee en breng om de twee uur een nieuwe laag aan. Neem zeker de eerste dagen een zonnecrème met een maximale beschermingsfactor, en voor een bleke huid en kinderen is een dergelijke crème gedurende het hele verblijf aangewezen.
  • Ook een lippenstift (total sun block) die tegen de zon beschermt, is nuttig.
    U kunt er ook de top van de neus en de oorlellen mee beschermen.
Initialement publié par Isabelle Eustache, bewerkt door Dr. Philippe Burton le 28/01/2003 - 00h00 et mis à jour par Isabelle Eustache, bewerkt door Dr. Philippe Burton le 04/02/2014 - 10h28

Infosoleil Médecins de montagne

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Wintersport: kies een goede zonnebril Gepubliceerd op 11/02/2014 - 11h48

Een bergvakantie kan niet zonder zonnebril. Iedereen weet wel dat de stralen van de zon ook in de bergen erg gevaarlijk zijn en dat ze ook het zicht kunnen aantasten. Wat uw leeftijd ook is, wat u ook in de bergen doet, ook bij minder mooi weer, het...

Zonneproducten: niet zonder gevaar! Gepubliceerd op 30/06/2017 - 14h43

‘Veilig in de zon’ en ‘zonneproduct’, het zijn woorden die steevast in dezelfde zin opduiken. Dat zonneproducten gezondheidsrisico’s zouden inhouden, mag dan ook verbazen. Enkele aandachtspunten op een rij.

Bescherm uw ogen tegen de zon! Geüpdatet op 05/04/2005 - 00h00

Of u nu met vakantie gaat in de bergen of onder de palmbomen, vergeet vooral niet om uw zonnebril mee te nemen. Net zoals voor onze huid beschikken we over een gezichtskapitaal dat door de minste zonneagressie dreigt te worden aangetast.

Meer artikels