PUBLICITÉ

Skiën zonder risico's: zeven goede voornemens

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 23/12/2011 - 20h51
-A +A

Elk jaar is er de klassieke massa-uittocht naar de wintersport. Hoewel het aantal skiverwondingen in zekere mate toeneemt, moet deze sport toch aangemoedigd worden omdat hij heilzaam is voor de gezondheid. Om ongevallen te vermijden of de ernst ervan te verminderen, is preventie geboden. Ziehier zeven basistips voor veilig skiën.

PUB

Bereid u fysiek voor ski

Vóór u gaat skiën, is het essentieel dat u zich fysiek voorbereidt, om de risico's te beheersen. Versterk uw beenspieren, versoepel uw gewrichten en verbeter uw evenwicht. Naast turnoefeningen zijn ook mountainbiken, joggen en cardiotraining uitstekende voorbereidingen voor de wintersport. Begin ermee ongeveer één maand voor het vertrek.

Laat uw skibindingen afstellen door een professional

Elk jaar zijn duizenden skiërs het slachtoffer van de ernstigste vorm van knieverzwikking: een gescheurde voorste kruisband. Bij alpineski is meer dan één op de twee knieverzwikkingen rechtstreeks het gevolg van een slecht afgestelde skibinding. Vandaag zijn niet eens 10 % van alle bindingen juist afgesteld. Laat ze in elk seizoen regelen door een professional die de Franse AFNOR-norm hanteert. Die norm houdt rekening met het geslacht, het gewicht en de lengte van de schoenzool.

Initialement publié par Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste le 08/02/2005 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 23/12/2011 - 20h51

Persbericht van het "Institut national français de prévention et d'éducation pour la santé" (INPES, Frans Nationaal Instituut voor Gezondheidspreventie en -voorlichting), "Lutter efficacement contre les accidents de ski". Un dispositif d'information pour l'hiver" ("Skiongevallen doeltreffend bestrijden. Aanbevelingen voor de winter'), 10 december 2004.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Skiën: veiligheid eerst Gepubliceerd op 03/02/2016 - 11h57

Als je in je skioord aankomt, wil je natuurlijk zo snel mogelijk de piste op. Enkele eenvoudige, maar cruciale voorzorgsmaatregelen kunnen je nochtans veel leed besparen. Laat om te beginnen uw skibindingen correct afstellen door een specialist. Zorg...

Wintersport: kies een goede zonnebril Gepubliceerd op 11/02/2014 - 11h48

Een bergvakantie kan niet zonder zonnebril. Iedereen weet wel dat de stralen van de zon ook in de bergen erg gevaarlijk zijn en dat ze ook het zicht kunnen aantasten. Wat uw leeftijd ook is, wat u ook in de bergen doet, ook bij minder mooi weer, het...

Zon of niet, ga nooit skiën zonder bril Geüpdatet op 02/03/2004 - 00h00

Sneeuwblindheid of hoornvliesontsteking door te veel UV-stralen kunnen uw wintersportvakantie verknallen. Ze voorkomen, is eenvoudig: draag altijd een zonnebril, zelfs als het bewolkt is.

Meer artikels