PUBLICITÉ

Skiën: preventiemaatregelen

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 24/02/2004 - 00h00
-A +A

De aantrekkingskracht van de besneeuwde pistes mag ons de risico's van breuken en verzwikkingen niet uit het oog laten verliezen. Welke letsels komen het meest voor en wat kunnen we daaraan doen? Volg de gids…

PUB

Preventie en fysieke voorbereiding

Er gebeurt wel meer dan enkel vallen. Sommige ski-ongevallen zijn het gevolg van een te zware belasting van onze spieren, pezen en gewrichten. Vóór u op de latten of de plank gaat staan, willen we u dus enkele preventietips meegeven. Vóór u vertrekt:

 • doe geregeld aan sport,
 • bereid uw spieren en gewrichten twee maanden vóór het vertrek voor.
 • Ter plaatse:
 • neem systematisch de tijd om u op te warmen,
 • pas de sport aan aan uw mogelijkheden,
 • zorg dat u de risico's van elke activiteit kent,
 • zorg voor goed aangepast en goed afgesteld materiaal (ook schoenen).

Verstuiking van de knie

Dit is meer dan een derde van de ski-ongevallen. Het gaat om een letsel van de binnenste zijdelingse gewrichtsbanden (lichte verstuiking) of van de achterste kruisbanden (zware verstuiking)De intensiteit van de pijn en de zwelling vormen een waarschuwing, maar het is vooral de instabiliteit van de knie die de ernst van het letsel aangeeft. Lichte verstuiking: verstuiking van de binnenste zijdelingse gewrichtsbandEerste hulp

 • Leg ijs op de knie.
 • Raadpleeg de arts van het skioord, die een klinisch onderzoek zal doen.
 • Als hij vreest voor een botscheuring zal er een röntgenfoto worden gemaakt.
BehandelingPijnstiller en rust.Dit geneest vanzelf na 10 tot 20 dagen.Zware verstuiking: scheuring van de achterste kruisbandenDit komt vaak voor door een bruuske tegenreactie van het lichaam op een verandering van richting.Op het moment van de scheuring kan men een geklap voelen en vallen.Eerste hulp
 • Bel de hulpdiensten en vraag een brancard om af te dalen.
 • Raadpleeg de arts van het skioord.
 • Aan de hand van een röntgenfoto kan een eventuele gelijktijdige breuk worden uitgesloten.
 • De knie zal worden gespalkt en er zal ijs worden opgelegd.
 • Raadpleeg daarna een chirurg-orthopedist.
BehandelingDe behandeling hangt af van de ernst van de andere letsels, de leeftijd en de sportiviteit. Zo is een operatie in de eerste plaats aangewezen voor jonge en sportieve patiënten. Na de leeftijd van 40 kan het letsel goed worden verdragen en zal het geen belemmering vormen voor een ontspannende activiteit. In dat geval bestaat de behandeling uit rust en revalidatie. De chirurgische ingreep is beperkt tot het herstellen van de gescheurde gewrichtsband door middel van autoplastiek. Daarna is een maand revalidatie nodig vooraleer de patiënt weer volledig op zijn knie kan steunen. Naargelang de sportieve belasting kan de revalidatie verscheidene maanden worden verlengd (tot zes maanden). In elk geval moet men een jaar wachten met skiën.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 24/02/2004 - 00h00 "Sports d'hiver: prévention et traitement des lésions les plus fréquentes", Société française de chirurgie orthopédique et traumatologique, met dr. Guy Bellier, chirurg-orthopedist.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Welke sporten voor beschadigde knieën? Gepubliceerd op 17/06/2016 - 11h06

Mensen met knieproblemen mijden beter bepaalde sporten. Maar in het andere uiterste vallen en niets meer doen, is ook niet goed. Bewegen is van cruciaal belang om onze gewrichten soepel te houden! Hieronder vindt u enkele sporten die wel kunnen.

Skiongevallen: een kwestie van timing Geüpdatet op 22/03/2011 - 09h53

Skiliefhebbers hebben het geluk dat ze één week per jaar alles aan de kant kunnen schuiven om hun geliefde sport te kunnen beoefenen. We hebben voor u enkele tips om ongevallen te vermijden.

Meer artikels