PUBLICITÉ

De site www.nierinsufficientie.be speciaal voor patiënten!

Gepubliceerd door Judith Lachterman, gezondheidsjournaliste op 29/08/2006 - 00h00
-A +A

De nieren, boonvormige organen in het abdomen, zijn gesofisticeerde zuiveringsstations die tot 170 liter bloed per dag kunnen filteren. Door het zuiveren van dat bloed produceren de nieren urine, een mengsel van water, minerale zouten en toxische afvalstoffen. Wanneer de nierfuncties gradueel en onomkeerbaar afnemen, is er sprake van chronische nierinsufficiëntie.

PUB

Een aandoening die steeds vaker voorkomt

Deze aandoening is vaak het gevolg van ziekten zoals diabetes of hypertensie, maar ze kan ook uitgelokt worden door een te hoge consumptie van geneesmiddelen zoals bijvoorbeeld bepaalde pijnstillers.
Sinds een veertigtal jaren neemt het aantal patiënten met chronische nierinsufficiëntie almaar toe, en dat is in een aantal gevallen te wijten aan de stijging van het aantal patiënten met hypertensie en type 2 diabetes. In België ondergaan meer dan 8.000 mensen een nierdialyse of een transplantatie en dat cijfer zal nog groter worden.

Een dagelijkse uitdaging

Patiënten met nierinsufficiëntie, al dan niet in dialyse en met of zonder transplantatie, moeten in het dagelijks leven met heel wat problemen en vragen afrekenen. De informatie op medisch vlak of op het vlak van voeding, administratie en ga zo maar door, is vaak onoverzichtelijk en het is niet makkelijk om altijd 'bij' te blijven. Zo wordt naast de gezondheid ook het sociaal, professioneel en familiaal leven van patiënten met nierinsufficiëntie bemoeilijkt.
Daarom is er de site www.niersinsufficientie.be. De site werd opgesteld door nefrologen in samenwerking met patiëntenverenigingen. www.nierinsufficientie.be wil een site zijn die volledig is en toegankelijk en die betrouwbare en kwaliteitsvolle informatie biedt die aangepast is aan de Belgische realiteit.

Gepubliceerd door Judith Lachterman, gezondheidsjournaliste op 29/08/2006 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Nierinsufficiëntie: een vaak miskende ziekte... Gepubliceerd op 20/02/2012 - 17h39

250.000 tot 500.000 mensen in België lijden aan chronische nierinsufficiëntie ( terminale nierinsufficiëntie : 10.000 mensen), een aandoening die soms leidt tot ernstige complicaties. In het beginstadium zijn er geen symptomen en de ziekte wordt dan...

Laat uw nieren controleren! Gepubliceerd op 18/08/2014 - 19h01

Zolang de nieren goed werken, hebben we de neiging ze te vergeten, en ze dus niet te laten controleren. Het is nochtans interessant om waakzaam te zijn. Nierfalen kan immers namelijk heel stilletjes ontstaan. Maar hoe vroeger het wordt behandeld, hoe...

Diabetes: permanente plagerijen en isolement Geüpdatet op 09/11/2001 - 00h00

Door de alarmerende progressie is diabetes een zeer groot probleem voor de volksgezondheid geworden. De WGO vindt dan ook dat de bevolking beter moet worden geïnformeerd en dat de patiënten zelf beter moeten worden opgeleid. Diabetes is namelijk een...

Meer artikels