PUBLICITÉ

Sinusitis: symptomen en behandeling

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 11/01/2017 - 17h36
-A +A

Sinusitis  is een ontsteking van de sinussen. Dat zijn holten in de  schedelbeenderen die aan weerskanten van de neusholtes liggen. Sinusitis komt vrij veel voor. Wat zijn de symptomen  en hoe wordt het behandeld?

PUB

Wat zijn de symptomen van sinusitis?

Verkoudheden, allergie, poliepen, tandabcessen, overdadig gebruik van ontstoppende sprays, hoogteverschillen, lichaamsvreemde voorwerpen, inhalatie van besmet water, enz… het zijn allemaal situaties waarin de sinussen verstopt kunnen raken en ze een broeihaard gaan vormen voor bacteriën en virussen. Het gevolg is een ontsteking van de sinussen of sinusitis.

Typisch voor zo’n ontsteking zijn een verstopte neus, een lopende neus, pijn achter de ogen, hoofdpijn, ademhalingsmoeilijkheden en zelfs koorts.

De symptomen van sinusitis zijn dus weinig specifiek. Ze lijken op de symptomen van een verkoudheid en een allergie. Daarom is soms een onderzoek van de sinussen nodig (röntgenfoto’s, staaltje van het neusvocht, nasofibroscopie) om de diagnose te bevestigen. 

Een acute sinusitis duurt maar tijdelijk en is meestal onschuldig. Maar soms keert de sinusitis terug en kan ze ook chronisch worden. Dan is een langdurige behandeling nodig om ernstige complicaties te voorkomen. De infectie kan zich immers uitbreiden naar de schedelbeenderen, het oog, de hersenvllezen…

 

Hoe wordt sinusitis behandeld?

De behandeling is gericht op het verzachten van de pijn en het ontzwellen van de sinussen. Dat helpt de ontsteking af te remmen.

Bij hydrotherapie worden afwisselend warme en koude vochtige kompressen op de sinussen gelegd. Ze werken ontzwellend en verlichten de pijn.

Antibiotica zijn nuttig bij een infectieuze bacteriële oorzaak. Bij chronische of zware sinusitis kunnen corticoïden toegediend in de vorm van een neusspray de ontsteking helpen verminderen.

Ook naturopathie (nasale oplossing op basis van planten) wordt aangeraden. Goed om te weten: sinusitis staat op de door de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) opgestelde lijst van veel voorkomende infecties waar acupunctuur verlichting kan brengen.

Bij een scheve stand van het neustussenschot tot slot is chirurgie aangewezen.

Op het vlak van voedingssupplementen is zink aan te raden. Het voorkomt verkoudheden en vermindert het risico op sinusitis. Ook de antioxiderende vitamines A, C en E zijn nuttig omdat ze het afweersysteem stimuleren. 

 

Initialement publié par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 24/01/2012 - 11h28 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 11/01/2017 - 17h36

Centre Duke, Encyclopédie pratique de la nouvelle médecine, Uitgeverij Robert Laffont.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Alles wat u moet weten over sinusitis Geüpdatet op 16/11/2010 - 00h00

Sinusitis is een aandoening waarbij de holten van de beenderen aan weerskanten van de neus worden aangetast. De ziekte komt veel voor en toch is er weinig over bekend. Veel mensen weten bijvoorbeeld niet wat de risicofactoren van sinusitis zijn, hoe...

Als een verkoudheid een sinusitis wordt Gepubliceerd op 17/01/2012 - 11h26

Het grootste risico van een banale winterse verkoudheid is dat de virale agressie een bijkomende bacteriële infectie van de sinussen veroorzaakt. Meestal zijn een verkoudheid en een sinusitis goedaardig en moeten ze gewoon in de gaten gehouden worden...

Meer artikels