PUBLICITÉ

Sinusitis, een pijnlijke, maar over het algemeen goedaardige aandoening

Gepubliceerd door Dr. Sylvie Coulomb, bewerkt door Dr. Philippe Burton op 14/01/2003 - 00h00
-A +A

Sinusitis is een ontsteking van het slijmvlies (de mucosa) dat de neusbijholten bekleedt. Acute sinusitis is een frequent probleem en moet worden behandeld: in zeldzame gevallen kunnen er immers ernstige verwikkelingen optreden.

PUB

De neusbijholten of sinussen zijn holten die in de aangezichtsbeenderen liggen en normaal gevuld zijn met lucht. Elke sinus staat via een drainageopening (of ostium) in verbinding met de neusholten. Een sinusitis tast over het algemeen de maxillaire sinussen (onder de oogkassen ter hoogte van de wangen) aan en minder vaak de frontale, ethmoïdale (boven de neus) en sfenoïdale (tussen beide oogkassen en onder de hersenen, waarvan ze gescheiden zijn door een dunne botlaag). Een permanente (of persisterende) ontsteking kan leiden tot een chronische sinusitis.

Welke zijn de oorzaken?

  • Een infectie: aantasting van een sinus door een bacterie of een virus veroorzaakt ontstekingsverschijnselen met oedeem (zwelling) van het slijmvlies. Bij een lokale ontsteking geraken de drainage-openingen verstopt, zodat de secreties van de sinussen niet normaal kunnen aflopen, wat de infectie nog in de hand werkt. De infectie kan uitgaan van een rhinitis (neusverkoudheid), een griep of een tandinfectie.
  • Aantasting van het hele slijmvlies van de luchtwegen: bij allergie, roken, gastro-oesofageale reflux en astma. Al die oorzaken kunnen chronische sinusitis (gedurende meer dan 3 maanden) veroorzaken.
  • Een neusaandoening: neuspoliepen en een afwijking van het neustussenschot kunnen eveneens chronische sinusitis veroorzaken.

Praktische tips

  • Blootstelling aan koude, airconditioning, rokerige ruimten vermijden in geval van sinusitis.
  • Rookstop (althans tijdens de behandeling).
  • Veel drinken en de lucht zo mogelijk bevochtigen.
  • Niet met het vliegtuig reizen of aan diepzeeduiken doen als u een verkoudheid hebt.
  • Als u een verkoudheid hebt, uw neus frequent spoelen met fysiologische zoutoplossing om een sinusitis te voorkomen.

Gepubliceerd door Dr. Sylvie Coulomb, bewerkt door Dr. Philippe Burton op 14/01/2003 - 00h00 J.M. Klossek. Les sinusites et rhinosinusites. Masson, 2000. Impact Médecine van 19 februari 2002, nr. 4, blz. 42. Sinusites aiguës de l'adulte et de l'enfant. Recommandations de l'Agence Française de Sécurité Sanitaire des Produits de Santé (AFSSAPS), juli 2001.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
wachi

sinds 6 maanden heb ik bij het snuiten van mijn neus bijna altijd een geel propje snot in mijn zakdoek,heeft dat iets met mijn sinusen te maken? En wat kan ik daar voor doen?

PUBLICITÉ
Lees ook
Alles wat u moet weten over sinusitis Geüpdatet op 16/11/2010 - 00h00

Sinusitis is een aandoening waarbij de holten van de beenderen aan weerskanten van de neus worden aangetast. De ziekte komt veel voor en toch is er weinig over bekend. Veel mensen weten bijvoorbeeld niet wat de risicofactoren van sinusitis zijn, hoe...

Sinusitis: symptomen en behandeling Gepubliceerd op 11/01/2017 - 17h36

Sinusitis is een ontsteking van de sinussen. Dat zijn holten in de schedelbeenderen die aan weerskanten van de neusholtes liggen. Sinusitis komt vrij veel voor. Wat zijn de symptomen en hoe wordt het behandeld?

Als een verkoudheid een sinusitis wordt Gepubliceerd op 17/01/2012 - 11h26

Het grootste risico van een banale winterse verkoudheid is dat de virale agressie een bijkomende bacteriële infectie van de sinussen veroorzaakt. Meestal zijn een verkoudheid en een sinusitis goedaardig en moeten ze gewoon in de gaten gehouden worden...

Meer artikels