PUBLICITÉ

Sint-janskruid, een mooie maar gevaarlijke bloem

Gepubliceerd door Aanpassing: Pierre Dewaele op 29/04/2002 - 00h00
-A +A

Het sint-janskruid (Hypericum perforatum), een mooie plant met gele bloemen, wordt vaak gebruikt als middel tegen depressie, met name door kankerpatiënten. Maar het sint-janskruid interfereert met andere geneesmiddelen, wat ernstige gevolgen kan hebben. Het vermindert namelijk het effect van antidepressiva en de werking van cytostatica.

PUB

Men denkt vaak dat planten enkel gunstige effecten hebben op de gezondheid, want het zijn "natuurlijke" producten. Men mag echter niet vergeten dat elke geneeskrachtige plant een werkzame stof bevat die, net zoals geneesmiddelen, bijwerkingen kan veroorzaken. De meeste klassieke geneesmiddelen vinden trouwens hun oorsprong in planten. Het sint-janskruid kan ernstige gevolgen hebben, met name als het wordt gecombineerd met bepaalde andere geneesmiddelen.

De bekende effecten van sint-janskruid

Hypericum, de werkzame stof van het sint-janskruid, wordt gebruikt als middel tegen depressie. Het heeft echter ook bijwerkingen, zoals overgevoeligheid van de huid of de ogen voor licht. Het sint-janskruid heeft een invloed op de reacties van het immuunsysteem en wordt dan ook sterk afgeraden bij immunogedeprimeerde patiënten, zoals aidspatiënten (het aidsvirus verlamt het immuunsysteem) en bij patiënten na transplantatie (zij krijgen namelijk een immunosuppressieve behandeling om afstoting van het getransplanteerde orgaan te voorkomen).

Het sint-janskruid vermindert het effect van antidepressiva...

Twee recente studies tonen aan dat er interacties bestaan tussen het sint-janskruid en bepaalde geneesmiddelen:- in combinatie met bepaalde antidepressiva kan het een serotoninerg syndroom veroorzaken (misselijkheid, excitatie, tumor, warmteopwellingen, agressief gedrag). Dat kan leiden tot koorts, ademhalingsproblemen en hartritmestoornissen. Serotonine is een neurotransmitter (een scheikundige boodschapper die dient om de communicatie tussen neuronen te verzekeren). Een zeer laag serotoninegehalte wordt geassocieerd met een toestand van depressie. Het sint-janskruid bestrijdt depressie door de secretie van serotonine in de hersenen te verhogen, wat trouwens ook overeenstemt met het werkingsmechanisme van bepaalde antidepressiva. De twee samen kunnen dus een te krachtig effect hebben, met een serotoninerg syndroom als gevolg.- Omgekeerd kan het sint-janskruid ook de bloedspiegel van andere antidepressiva verlagen, zodat deze hun effecten niet kunnen uitoefenen.

Gepubliceerd door Pierre Dewaele op 29/04/2002 - 00h00 Johne A. et coll. Clinical Physiopharmacology. 2002; 22, 1: 46-54. Antman K.,Congres van de Amerikaanse Vereniging voor Kankeronderzoek. San Francisco, april 2002.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Sint-janskruid: doeltreffend, maar weinig gebruikt Gepubliceerd op 14/01/2014 - 15h26

In het Frans 'kruid met de duizend gaatjes' genoemd, is sint-janskruid een plant die haar doeltreffendheid reeds bewezen heeft in geval van lichte en matige depressies. In de praktijk wordt sint-janskruid echter weinig gebruikt in vergelijking met de...

Hoe lichte depressies genezen zonder geneesmiddelen? Gepubliceerd op 23/02/2016 - 15h32

Hoewel geneesmiddelen hun nut al bewezen hebben in geval van echte depressies, kunnen depressieve toestanden , tijdelijke zwaarmoedigheid en andere inzinkingen in vele gevallen aangepakt en verbeterd worden via natuurlijke alternatieven.

Meer artikels