PUBLICITÉ

Sint-janskruid: doeltreffend, maar weinig gebruikt

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 14/01/2014 - 15h26
-A +A

In het Frans 'kruid met de duizend gaatjes' genoemd, is sint-janskruid een plant die haar doeltreffendheid reeds bewezen heeft in geval van lichte en matige depressies.

In de praktijk wordt sint-janskruid echter weinig gebruikt in vergelijking met de klassieke antidepressiva.

PUB

Sint-janskruid tegen depressies

Het is voor niemand nog een geheim: antidepressiva worden in ons land tegenwoordig massaal voorgeschreven. Hoewel ze soms de beste remedie lijken te zijn voor een chronisch of tijdelijk gevoel van onbehagen, zijn deze geneesmiddelen nochtans niet de enige oplossing voor het probleem.

Sint-janskruid, dat sinds de oudheid gebruikt wordt voor humeurstoornissen, is een zeer interessant alternatief.

Sint-janskruid als antidepressivum: doeltreffendheid bewezen

"De gegevens waarover we nu beschikken, leren ons dat sint-janskruid een reële impact heeft op de symptomen van depressies, tenminste wanneer het gaat om lichte of matige depressies", vertelt dr. Fossion, psychiater aan het UVC Brugmann. Volgens verschillende onderzoeken, zou sint-janskruid doeltreffender zijn dan een placebo en even doeltreffend als een klassiek antidepressivum… en het zou minder bijwerkingen hebben dan antidepressiva.

In 2005 is sint-janskruid trouwens door de WGO erkend als een doeltreffend antidepressivum voor lichte depressies. In Duitsland wordt de plant zelfs beschouwd als eerstelijnsgeneesmiddel en kan alleen verkregen worden op voorschrift. In België kan sint-janskruid zonder voorschrift verkregen worden.

Initialement publié par Julie Luong, gezondheidsjournaliste le 31/08/2009 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 14/01/2014 - 15h26

Dr. Fossion, psychiater aan het UVC Brugmann

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Sint-janskruid, een mooie maar gevaarlijke bloem Geüpdatet op 29/04/2002 - 00h00

Het sint-janskruid (Hypericum perforatum), een mooie plant met gele bloemen, wordt vaak gebruikt als middel tegen depressie, met name door kankerpatiënten. Maar het sint-janskruid interfereert met andere geneesmiddelen, wat ernstige gevolgen kan hebb...

Hoe lichte depressies genezen zonder geneesmiddelen? Gepubliceerd op 23/02/2016 - 15h32

Hoewel geneesmiddelen hun nut al bewezen hebben in geval van echte depressies, kunnen depressieve toestanden , tijdelijke zwaarmoedigheid en andere inzinkingen in vele gevallen aangepakt en verbeterd worden via natuurlijke alternatieven.

Acupunctuur: doeltreffend, maar niet tegen depressie Geüpdatet op 22/03/2011 - 09h55

Acupunctuur is een alternatieve geneeswijze die meer en meer wordt toegepast op tal van domeinen en ook almaar meer erkenning krijgt. Maar het is geen wondermiddel dat voor alles en nog wat bruikbaar is. Uit recent onderzoek blijkt dat het bijvoorbee...

Meer artikels