PUBLICITÉ

Sinds dat concert, hoor ik fluittonen in mijn oor…

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 23/03/2017 - 11h17
-A +A

Na een concert of een avond in de discotheek, klagen sommigen dat ze fluittonen horen en dat ze de indruk hebben dat ze minder goed horen.

Waaraan is dat te wijten?

Is het omkeerbaar en wat kan men eraan doen?

PUB

Oorsuizingen of gehoorverlies na een concert

We beschikken allemaal over een gehoorkapitaal
Van bij de geboorte beschikt ons inwendig oor over een aantal zintuigcellen, die achteraf niet vervangen worden. We moeten dus goed zorg dragen voor onze oren om onze zintuigcellen zolang mogelijk intact te houden.

En wat is de ergste vijand van onze zintuigcellen?
Blootstelling aan te hoge geluidsniveaus! Het is dus door onze oren te beschermen tegen intense geluiden dat we ons gehoor intact kunnen houden. De drempel die we niet mogen overschrijden, bedraagt bijvoorbeeld twee uur in een omgeving met een geluidsniveau van 91 dB of slechts 15 minuten waar het geluidsniveau 100 dB bedraagt. Dit geluidsniveau wordt gemakkelijk bereikt tijdens een concert of in een discotheek!

Van gehoorvermoeidheid tot doofheid

Aanvankelijk veroorzaken intense geluiden een zekere vorm van gehoorvermoeidheid, die uitmondt in een licht gehoorverlies, in het gevoel dat men een prop watten in de oren heeft en in oorsuizingen (fluittonen of gebrom in de oren hoewel er geen externe geluidsbron is). De zintuigcellen zijn aangetast, maar ze kunnen nog volledig herstellen. Dat herstel vraagt wel enig geduld. Een voorbeeld: na een verblijf van twee uur in een discotheek, waar het geluidsniveau algauw 100 dB bereikt, moet men de oren gedurende gemiddeld twee uur in een stille omgeving laten rusten opdat ze volledig zouden kunnen herstellen.

Evolutie naar doofheid
Worden de oren echter blootgesteld aan nog hogere geluidsniveaus of gedurende een langere periode, dan zullen de zintuigcellen in die mate beschadigd zijn dat ze niet meer kunnen herstellen. Ze sterven af en omdat ze niet vervangen worden, treedt een bepaalde mate van doofheid op. Wanneer de cellen die met de hoge tonen te maken hebben, aangetast zijn, wordt men dat niet altijd meteen gewaar, aangezien ze niet absoluut nodig zijn om gesprekken te begrijpen. Er kunnen echter problemen optreden bij achtergrondgeluiden, zoals op straat, op school of op restaurant. In geval van bijkomende gehoorschade, kunnen ook problemen optreden bij het horen van  lage tonen. Zelfs in een rustige omgeving, wordt het dan moeilijk om te verstaan wat andere mensen zeggen.

Initialement publié par Isabelle Eustache le 22/02/2011 - 10h49 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 23/03/2017 - 11h17
Bekijk dit artikel
PUBLICITÉ
Lees ook
Doofheid bij honden en katten Geüpdatet op 13/02/2007 - 00h00

Hebt u de indruk dat uw hond of kat niet meer reageert als u roept of verrast is als u hem vastneemt zonder dat hij u heeft zien komen? Misschien moet u dan eens zijn gehoor laten nakijken.

Als muziek doof maakt Gepubliceerd op 22/05/2015 - 11h34

Geluid kan nefast zijn in de vrije tijd, en in het bijzonder door naar te luide muziek te luisteren. Het risico is des te groter, omdat de schadelijkheid wordt gemaskeerd door het genot dat men beleeft aan het luisteren. Jongeren en minder jongeren,...

Meer artikels