PUBLICITÉ

Siliconen borstimplantaten: aanbevelingen

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 24/02/2004 - 00h00
-A +A

Heel wat vrouwen zouden graag een borstprothese laten inplanten. We gaan hier wat dieper in op de risico's van met siliconengel gevulde borstimplantaten.

PUB

Mogelijke complicaties

KapselschrompelingOm zich te isoleren en zich te beschermen tegen vreemde voorwerpen vormt het organisme een soort van membraan rond het implantaat. Dat is een normale reactie. Als dat membraan dikker wordt, kan dat een echt bindweefselkapsel vormen rond het implantaat, dat noemt men kapselschrompeling. Deze kapsels worden gestimuleerd doordat er siliconengel uit de prothese lekt. Deze complicatie varieert naargelang de indicatie, het type en de kwaliteit van de prothese en de omstandigheden van de plaatsing. Als ze vooral om esthetische redenen werd geplaatst, kan een nieuwe ingreep nodig zijn bij functionele ongemakken of pijn. We merken op dat een inplant achter de spier de frequentie van die complicatie zou kunnen verminderen.BreukBepaalde factoren kunnen tot een breuk leiden. Bijvoorbeeld een zwaar letsel of de ouderdom van de inplant. Als het siliconenimplantaat breekt, zijn er twee mogelijkheden:

  • de gel blijft binnen het bindweefselkapsel rond het implantaat en de drager merkt er niets van;
  • de gel verspreidt zich via het bindweefselkapsel, wat op dit vreemde lichaam een reactie uitlokt in de vorm van knobbeltjes, in medische termen siliconomen genoemd, en er kunnen zwellingen door ontstekingen opduiken. In dat geval moet het implantaat worden weggenomen en vervangen.
Plooien of golvend effectPlooien in het omhulsel van het implantaat kunnen onderhuids zichtbaar zijn en een soort golvend effect geven, vooral aan de bovenkant van de borst. Dat fenomeen komt des te vaker voor als de prothese gevuld is met een soepelere gel. Deze complicatie zorgt voor een risico van breuken door vroegtijdige slijtage van het omhulsel in een plooi.

Goed om te weten

Borstvoeding: borstimplantaten hebben geen negatieve invloed op borstvoeding.Borstkanker: er is tot dusver geen enkel verband aangetoond tussen borstimplantaten en borstkanker.Complicatie door de silicone: ondanks de talloze beschuldigingen blijkt uit de wetenschappelijke gegevens waarover men momenteel beschikt dat het risico van ontstekingen bij patiëntes met borstimplantaten met siliconengel heel klein is.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 24/02/2004 - 00h00 AFSSAPS, Le point sur : Informatie over borstimplantaten, bijgewerkt op 9 januari 2004, "Les risques liés aux implants mammaires pre-rémplis de gel de silicone" (De risico's van met siliconengel gevulde borstimplantaten).
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Vijf vragen over borstprothesen Geüpdatet op 09/02/2009 - 00h00

Borstprothesen dienen niet alleen om de grootte van de borsten te veranderen. Nu de overlevingskansen na borstkanker gestegen zijn, vermeerdert ook het aantal vrouwen die na een mammectomie borstprothesen nodig hebben. U vindt hieronder nuttige en pr...

Borstimplantaat: geen risico van borstkanker! Geüpdatet op 14/03/2006 - 00h00

Borstimplantaten die, bijvoorbeeld na borstkanker, bij plastische of herstellende ingrepen worden gebruikt, werden in ere hersteld nadat ze ervan beschuldigd werden bepaalde ziekten in de hand te werken. Er bleef wat twijfel bestaan over het risico v...

Siliconen implantaten: gevaar voor scheuren Geüpdatet op 19/08/2003 - 00h00

Nu bewezen is dat borstprothesen op basis van siliconen het risico op kanker en auto-immuunziekten niet verhogen, mogen ze opnieuw gebruikt worden in Frankrijk. Blijft echter het risico dat de zak scheurt. Dat risico werd onlangs opnieuw geëvalueerd....

Meer artikels