PUBLICITÉ

De sigaret: de ongefilterde waarheid!

Gepubliceerd door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 29/06/2004 - 00h00
-A +A

De sigaret bestaat niet alleen uit tabak, papier en een filter. De sigarettenfabrikanten voegen er ook schadelijke stoffen aan toe om uw verslaving nog te versterken.

PUB

De sigaret is helemaal geen eenvoudig noch een ambachtelijk product. Het productieproces is complex en hoogtechnologisch, de samenstelling een staaltje van machiavellisme.

Roken werkt sterk verslavend. Begin er niet aan!

Deze waarschuwing van de Europese gezondheidsautoriteiten die op uw pakje sigaretten gedrukt staat, is in geen geval overdreven. De industrie voegt aan de tabak immers allerlei ingrediënten toe waarvan ze het "recept" geheim houdt. Sommige zijn voedingsstoffen zoals cacao, die toegelaten zijn voor consumptie, maar waarvan de verbranding toxische stoffen zou kunnen vrijmaken die tot nog toe slecht bekend zijn. Andere zijn veel nefaster omdat ze maar één doel hebben: de roker zo snel mogelijk verslaafd doen raken.

Rokers sterven vroegtijdig

Tabaksrook bevat meer dan 4.000 verschillende bestanddelen, waaronder toxische gassen, giffen, irriterende substanties en kankerverwekkende stoffen. Ziehier enkele van de stoffen die actieve en passieve rokers inademen:

 • acetaldehyde: een ontvlambare, toxische en irriterende vloeistof
 • acetonitriel: een toxisch bestanddeel dat gebruikt wordt bij de fabricatie van kunststoffen, rubber, acryl en sommige insecticiden
 • acroleïne: een toxische vloeistof die irriterende en kankerverwekkende dampen afgeeft
 • ammoniak: een chemische verbinding die gebruikt wordt bij de fabricatie van explosieven, meststoffen en ontsmettingsmiddelen
 • fenol: een zeer toxische zuurverbinding
 • formaldehyde: een irriterend gas dat gebruikt wordt als ontsmettingsmiddel en waarvan bekend is dat het kankerverwekkend is
 • koolmonoxide: een giftig gas die de zuurstoftoevoer naar de organische weefsels vermindert
 • methaanzuur: een krachtige irriterende stof die gebruikt wordt bij de fabricatie van stoffen en leder
 • methanol: een toxische alcohol die gebruikt wordt bij de fabricatie van antivries, brandstof, harsen en drugs
 • methylchloride: een toxisch gas dat gebruikt wordt bij de productie van rubber en oplosmiddelen
 • propionaldehyde: een ontsmettingsmiddel
 • pyridine: een ontvlambare vloeistof die in bactericiden en insecticiden zit.
 • waterstofcyanide: een gif dat gebruikt wordt voor de executie van terdoodveroordeelden

Gepubliceerd door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 29/06/2004 - 00h00 Bron: "A votre insu" ('Onbewust'), antitabakscampagne van de Franse Gemeenschap.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Tabak: de shisha is niet beter ! Geüpdatet op 27/02/2007 - 00h00

De shisha of waterpijp mag niet beschouwd worden als een onschadelijke vorm van roken . En ecologisch is het ook niet. Integendeel.

Stoppen met roken geeft betere seks Geüpdatet op 14/11/2011 - 15h32

Laat uw seksleven veel te wensen over en rookt u? Dan is stoppen met roken de allereerste stap die u zou moeten zetten om er weer schwung in te krijgen! Rokers lopen namelijk meer risico op verminderde seksuele opwinding , en dat geldt zowel voor man...

Meer artikels