PUBLICITÉ

Shinrin-yoku of forest bathing: iets voor u?

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 09/08/2017 - 11h09
-A +A

Shinrin-yoku is een Japanse praktijk waarbij mensen zich onderdompelen in de heilzame atmosfeer van het bos. Het gaat om een wandeling in het bos, maar dan een omgevormd tot een echte meditatie. Volgens de fans heeft de praktijk een reële positieve impact op lichaam en geest.

PUB

Wat is bosmeditatie?

Shinrin-yoku is heel populair in Japan en Korea. Letterlijk betekent de term bosbaden. De praktijk kan beschouwd worden als een intensere en verdiepte beleving van de klassieke boswandeling zoals we die allemaal kennen. Wie aan bosbaden doet, kuiert of wandelt dus niet gewoon in het bos, maar concentreert zich afwisselend op de verschillende aspecten die eigen zijn aan een bos, waardoor hij helemaal opgaat in die beleving. Alle zintuigen worden daarbij afwisselend geactiveerd, omdat het bos ze allemaal aanspreekt. Het zien van al het groen en de kans om te focussen op kleine elementen - zoals een detail van de schors van een boom of een blad -, maar ook op de weidsheid en uitgestrektheid van het bos zelf. Het gehoor en alle geluiden van het bos die we kunnen waarnemen, van kleine dieren in de struiken en ondergroei tot het ruisen van de wind. Ook de reukzin wordt natuurlijk aangesproken, door al de geuren die zo verschillend zijn van die in de stad. De tastzin, die ons iets vertelt over de textuur van die of die plant, maar ook over de luchtvochtigheid (of -droogte). En tot slot de smaak, die we gewoonlijk wat verwaarlozen, maar die hier heel intens aan het werk kan worden gezet, tussen de rijpe bessen of bosaardbeien die ’s zomers vaak te vinden zijn en - waarom niet - buiten het seizoen door de smaak van verse sneeuw of de regen die valt…

Welke heilzame invloed?

In Japan is de praktijk sterk verspreid en worden er aan forest bathing tal van voordelen toegeschreven, zoals een verminderde bloeddruk, een  evenwichtigere bloedsuikerspiegel, enz. Maar de studies die deze positieve effecten aanduiden, zijn nog te kleinschalig om echt overtuigend te zijn. Vaststaat wel dat de praktijk stress helpt verminderen, en dat is altijd een goede zaak. En ook al is forest bathing geen sport op zich, de praktijk is heel makkelijk te combineren met een echte boswandeling. Het zal, en dat is wel bewezen, uw gezondheid op tal van vlakken ten goede komen.

Hoe begint u aan een bosbad?

U kunt zo’n meditatieve wandeling zonder probleem op uw eentje doen; u hebt daarvoor niets of niemand nodig, behalve misschien een kaart en een paar goede schoenen. Als u de wandeling liever onder begeleiding doet, kan dat ook. Er zijn in België enkele beoefenaars van Shinrin-yoku. Het zijn vaak natuurgidsen, yogacoaches of yogalesgevers die een eigen aanbod hebben uitgewerkt. Met wat surfen vindt u zeker een aanbod in uw buurt dat u bevalt.

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 09/08/2017 - 11h09

Song, C. et al., Int J Environ Res Public Health. 2016 Aug 3;13(8). pii: E781. doi: 10.3390/ijerph13080781.

Bekijk dit artikel
PUBLICITÉ
Lees ook
Diabetes type 2: de rol van luchtvervuiling Geüpdatet op 15/02/2017 - 17h10

Bij kinderen met overgewicht lijkt blootstelling aan vervuilde lucht het risico op het krijgen van diabetes type 2 te vergroten. Los daarvan zou ook het risico op obesitas vergroten. Wat als we al die tijd op het verkeerde doel hebben gefocust?

De luchtvervuiling tast ook onze hersenen aan Geüpdatet op 04/07/2016 - 10h42

Het is tijd dat we weer schone lucht kunnen inademen en in een groenere omgeving wonen, want de luchtvervuiling is nefast voor onze hersenen . Almaar meer studies bevestigen dat verschillende vervuilende stoffen een rol spelen in de cognitieve achter...

Met baby op vliegtuig Gepubliceerd op 10/08/2016 - 10h34

U zult zich heel wat vragen stellen als u met een klein kind op reis gaat, zeker als u met het vliegtuig reist!

Meer artikels