PUBLICITÉ

Shiatsu: vingers en handpalmen oefenen subtiele druk uit

Geüpdatet door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 05/11/2013 - 12h52
-A +A

Shiatsu zorgt voor preventie, comfort en een gevoel van welbehagen, maar kan ook een heilzaam effect hebben in geval van, onder meer, rugpijn of slaapstoornissen.

Bij deze uit Japan afkomstige lichaamstherapie, wordt druk uitgeoefend op de meridianen, kanaaltjes waardoor de levensenergie stroomt.

PUB

Shiatsu, een soort digitopunctuur

Zoals acupunctuur een beroep doet op naalden, is shiatsu een methode, waarbij met de vingers, in het bijzonder met de duimen, druk wordt uitgeoefend op specifieke plaatsen en banen gelegen langs de acupunctuurmeridianen. De kunst van deze praktijk berust op het gebruik van de vingers (houding van duimen en vingers) en van de handpalmen, alsook van de uitgeoefende druk.

Naargelang de scholen, kan bij shiatsu ook druk uitgeoefend worden met de elleboog, de knie of de voet.

Door druk uit te oefenen, ontdekt men welke lichaamszones geconfronteerd worden met een teveel of een tekort aan energie.
Als reactie kunnen korte of langere, zachte of iets minder zachte drukbewegingen die lichaamszones stimuleren of ontspannen, of de energie beter verspreiden over het lichaam. Zo evolueert shiatsu van diagnose naar behandeling, die zich soms beperkt tot het verminderen van spanningen of tot het herstellen van een zeker evenwicht.

Indicaties voor shiatsu

Relaxatie, gevoel van welbehagen, verbetering van de souplesse van de spierweefsels, kleine correcties aan het skelet, goede werking van het zenuwstelsel en de endocriene klieren (die de hormonen produceren), stimulering van de bloedsomloop en het lymfvatenstelsel.

Shiatsu wordt ook toegepast voor het verlichten van:

  • reumatische aandoeningen, maar alleen buiten de acute inflammatoire opstoten (artrose, artritis, spit, cervicale pijn, stijve nek),

  • van spijsverteringsstoornissen (colitis, constipatie, braken)

  • van psychologische problemen (depressie, angst...).

Initialement publié par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 09/03/2010 - 00h00 et mis à jour par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 05/11/2013 - 12h52

Fédération française de Shiatsu traditionnel (Franse vereniging voor traditionele shiatsu), februari 2010.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
De 9 meest geapprecieerde massages en hun weldaden Gepubliceerd op 30/09/2013 - 18h12

Massages zijn een heuse ontdekkingstocht voor de zintuigen en een genot voor lichaam en geest. Massages zijn van alle tijden. Ze bestonden al in de oudheid en zijn van generatie op generatie doorgegeven om hun therapeutische en opwekkende effect. Een...

Welke massage is het meest geschikt voor u? Gepubliceerd op 07/10/2014 - 11h51

Massages zijn tegenwoordig erg in trek , en dat hoeft ook niet te verbazen. Ze hebben de gave om spanningen te verminderen en je voelt je erna als herboren. Er bestaan heel wat massagetechnieken en het aanbod in schoonheidsinstituten, kuuroorden en c...

Beachvolleybal, de zomersport Geüpdatet op 09/08/2005 - 00h00

Na een frisse duik, een dutje onder de parasol en een wandeling op het strand misschien nog een partijtje beachvolleybal? Deze fysieke activiteit is weliswaar een uitstekend idee, maar toch zijn enkele voorzorgen misschien aangewezen.

Meer artikels