PUBLICITÉ

Seropositief of aids?

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 25/06/2013 - 12h09
-A +A

Iemand die seropositief is, is drager van het aidsvirus, maar is nog niet ziek. Iemand met aids daarentegen is dat stadium al voorbij, hij vertoont symptomen en heeft de ziekte wel al ontwikkeld. In beide gevallen is een behandeling mogelijk. Het is dus erg belangrijk om zich zo snel mogelijk te laten onderzoeken om de ziekte te stoppen!

PUB

Seropositiviteit, hiv en aids

De ziekte die wordt veroorzaakt door het Humaan Immunodeficiëntie Virus (hiv) bestaat uit twee fases: de niet-symptomatische fase, waarin de patiënten zogenaamd seropositief zijn, en de fase van de symptomen van immunodeficiëntie, beter bekend als aids. Die fase wordt gekenmerkt door infecties, kankers of andere problemen van neurologische aard.

In de niet-symptomatische fase wordt de evolutie van de ziekte gevolgd aan de hand van twee biologische tests: het aantal lymfocyten CD4 (witte bloedlichaampjes die besmet zijn met hiv) en de virale belasting (het aantal virussen in het bloed). Afhankelijk van deze twee parameters zal de specialist in infectieziektes beslissen om met de antiretrovirale behandeling te beginnen.

Zo vroeg mogelijk behandelen

De huidige strategie is om alsmaar vroeger met de behandeling te beginnen. De antiretrovirale geneesmiddelen zijn immers alsmaar doeltreffender, ze worden ook alsmaar beter verdragen en zijn alsmaar gemakkelijker te nemen. Reden te over dus om er zo vroeg mogelijk mee te starten, want de behandeling helpt de ziekte stabiliseren en vertraagt de evolutie.

Initialement publié par Dr. Philippe Presles le 29/05/2007 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 25/06/2013 - 12h09
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Aids: een stand van zaken bij gelegenheid van Wereldaidsdag Geüpdatet op 30/11/2010 - 00h00

Op woensdag 1 december is het Wereldaidsdag , de gelegenheid voor het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid om een studie te publiceren over aids en hiv in België én om opnieuw na te gaan hoe het tegenwoordig gesteld is met de preventie.

Aids beteugelen! Geüpdatet op 02/03/2002 - 00h00

Aids (acquired immuno-deficiency syndrome of verworven immunodeficiëntiesyndroom) wordt veroorzaakt door een infectie met het humane immunodeficiëntievirus (HIV). Vroeger liep de ziekte snel fataal af, maar de behandeling is er aanzienlijk op vooruit...

Wereld Aids Dag: Geüpdatet op 03/12/2002 - 00h00

Het aantal HIV-positieve personen in de wereld werd in 2001 geraamd op 40 miljoen. Dit jaar zullen er 5 miljoen nieuwe gevallen bijkomen. Zoals elk jaar is 1 december Wereld Aids Dag, met als thema: 'Stigmatisatie en discriminatie'.

Aids: infarct is de eerste doodsoorzaak geworden... Geüpdatet op 28/02/2006 - 00h00

Tritherapieën hebben de prognose van aids ingrijpend veranderd nu de mortaliteit in de ernstigste gevallen door drie werd gedeeld. Zo is de eerste doodsoorzaak bij patiënten die met HIV besmet zijn nu, net als bij de algemene bevolking, myocardinfarc...

Meer artikels