PUBLICITÉ

Senioren, zelfs gevaccineerd tegen de griep, blijf op uw hoede!

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 30/01/2017 - 14h35
-A +A

De beste bescherming tegen griep is de jaarlijkse inenting.

Het vaccin waarborgt wel geen absolute bescherming tegen het griepvirus. Zelfs mensen die gevaccineerd zijn, kunnen nog altijd griep krijgen. Het gebeurt niet vaak, maar het kan.

De algemene regel: wie griepsymptomen voelt, moet denken aan een mogelijke griep - ook als hij gevaccineerd is - en snel naar de huisarts.

PUB

Waarom moeten oudere mensen zich laten inenten tegen de griep?

De inenting tegen griep beschermt mensen die extra vatbaar zijn voor de ziekte. Dat verkleint het risico op overlijden en ernstige complicaties bij kwetsbare personen, met name mensen van 60 jaar en ouder en mensen met een chronische aandoening van de luchtwegen, het hart of de stofwisseling of met een verzwakt afweersysteem. Griep is weliswaar meestal ongevaarlijk, maar bij kwetsbare mensen die met deze acute luchtweginfectie  besmet worden kan ze gevaarlijk worden.

De complicaties van griep (bacteriële infectie, longontsteking, longaandoening die kan verergeren tot longfalen, cardiorespiratoire problemen, neurologische aandoening, enz.) komen bij bejaarden heel veel voor.

Griep is de belangrijkste doodsoorzaak door infecties bij 75-plussers.

Seizoen 2011-2012 zijn er in Frankrijk bijna 6.000 mensen gestorven aan de gevolgen van de seizoensgriep.

Van de 1,8 miljoen mensen die tijdens de acht weken durende epidemie met griepklachten naar de dokter gingen werden er 15.820 naar de spoeddienst verwezen. 1.038 mensen werden opgenomen in het ziekenhuis.

De helft van de zieken die met griep werden opgenomen en de helft van de gehospitaliseerden die op intensive care kwamen te liggen, waren 65-plussers. 44% kreeg acute respiratoire insufficiëntie en 16% overleed.

Van al die patiënten was 21% ingeënt, dat is ongeveer één op de vijf patiënten.

Waarom moet de inenting elk jaar herhaald worden?

Belangrijk om te weten: na de injectie duurt het nog twee weken voor iemand immuun is voor het griepvirus.

De antilichaampjes die onder invloed van het vaccin geproduceerd worden, hebben maar een beperkte werkingsduur, gaande van 6 maanden tot 8-9 maanden bij mensen van 65 jaar en ouder. De virussen die in omloop zijn, verschillen trouwens van jaar tot jaar.

Dat zijn dus twee goede redenen om u elk jaar te laten inenten.

Initialement publié par Dr. Philippe Presles le 21/01/2013 - 09h31 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 30/01/2017 - 14h35

http://www.sante.gouv.fr/vaccination-contre-la-grippe-saison-2012-2013-questions-reponses-professionnels-de-sante.html. http://www.ameli.fr. BEH, 9 oktober 2012.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Griep: beter voorkomen... Geüpdatet op 04/11/2003 - 00h00

Antivirale middelen kunnen vaccinatie NIET vervangen. Ze zijn speciaal ontwikkeld om het griepvirus te bestrijden bij grieppatiënten of mensen die een preventieve behandeling willen.

Zeven feiten over griep (die niemand ons verteld heeft) Gepubliceerd op 30/01/2017 - 12h43

Bent u goed geïnformeerd over de griep ? Er doen veel mythes de ronde over deze ziekte en over het griepvaccin. Als die de wereld uit zijn, kunnen we ons beter beschermen tegen het griepvirus . Dat kan via een inenting of door onze leefgewoonten bij...

Meer artikels