PUBLICITÉ

Senioren: drink voldoende!

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidjsournaliste op 30/05/2017 - 10h32
-A +A

Water vormt ongeveer twee derde van ons lichaamsgewicht. Wij beschikken over een heel nauwkeurig regulatiesysteem voor het constant houden van de water- en zoutconcentraties in ons lichaam. Maar dit systeem kan ontregeld raken, in het bijzonder bij senioren.

PUB

Het belang van water voor senioren

Het regulatiesysteem van het watergehalte in ons lichaam (osmolaliteit) heeft betrekking op twee mechanismen: de dorst en de productie van het antidiuretisch hormoon vasopressine. En twee belangrijke organen: het centrale zenuwstelsel en de nier.

Wanneer wij water verliezen (door te zweten of bij warme temperaturen bijvoorbeeld), wordt de verstoorde osmolaliteit door de hersenen ontdekt. Hierdoor wordt het dorstgevoel geprikkeld en er komt vasopressine vrij. Dit hormoon bevordert de wateropname door een signaal te sturen naar de nier. Door deze twee mechanismen, stijgt het watergehalte in het lichaam zodat de osmolaliteit opnieuw een normaal peil bereikt. Het waterverlies gaat vaak samen met zoutverlies (NaCl). Andere hormonale systemen zorgen er dan voor dat het zoutverlies gecompenseerd wordt.
De hittegolven van de voorbije jaren hebben ons eraan herinnerd dat senioren zeer gevoelig zijn voor veranderingen van het watergehalte in het lichaam en voor dehydratatie. Dit is te wijten aan een vermindering van de gevoeligheid voor wijzigingen van de osmolaliteit die zowel het dorstgevoel als de productie van vasopressine aantast, en aan een minder doeltreffende werking van de vasopressine in de nier. Daar komt nog bij dat water bijhalen dikwijls bemoeilijkt wordt door bijvoorbeeld een vermindering van de mobiliteit of doordat de persoon in kwestie zich minder bewust is van de noodzaak om te drinken.
Andere factoren, zoals een vermindering van de nierfunctie, die te wijten is aan de leeftijd of aan sommige pathologieën (diabetes, verhoogde bloeddruk...), of de werking van sommige medicijnen (in het bijzonder de urineafdrijvende middelen) kunnen eveneens een belangrijke rol spelen in de verstoring van de waterbalans van senioren.

 

Het in stand houden van de waterbalans

Omdat het dorstgevoel bij senioren minder uitgesproken is, moet het drinken aangemoedigd worden.
Drinken gebeurt best regelmatig en met kleine hoeveelheden. Het drinken van 1,5 liter per dag komt overeen met 8 grote glazen (fruitsapglazen) of met 16 kleine glazen (mosterdglazen). Men mag ook niet vergeten af te wisselen: plat water, spuitwater, thee, kruidendrankjes, soep... Wanneer er sprake is van een verhoogd risico (warmte, koorts), moeten de hoeveelheden preventief aangepast worden. Bij mensen met een handicap, moet ervoor gezorgd worden dat iemand hen regelmatig drinken komt geven.

De symptomen van dehydratatie

Het is mogelijk zich een idee te vormen van de staat van dehydratatie van een bejaarde persoon door die persoon te onderzoeken: droge tong, in de oogkas ingevallen oogbollen, blijvende huidplooi in het voorhoofd of aan het sleutelbeen, tragere reacties, traag spreken. De bejaarde heeft dorst of last van hoofdpijn. Indien er sprake is van ernstige dehydratatie, zakt de bloeddruk, maar de hartslag versnelt.

Initialement publié par Claudine De Kock, gezondheidsjournaliste le 27/11/2007 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidjsournaliste le 30/05/2017 - 10h32

Perscommuniqué "De Internationale Prijs van de Spa Foundation 2007 bekroont professor Olivier Devuyst (UCL) voor zijn werk over nierziekten en dialyse", Spa Foundation, 9 november 2007.

Bekijk dit artikel
PUBLICITÉ
Lees ook
Seniorengedrag Geüpdatet op 09/07/2007 - 00h00

De meeste senioren voelen zich topfit. We moeten wel erkennen dat zij echt hun best doen en dat zij niet op één inspanning kijken. Zij houden zich aan de afspraken om bepaalde ziekten vroegtijdig op te sporen, zij gaan regelmatig naar de raadpleging...

Wat drinken we het best bij warm weer? Gepubliceerd op 29/06/2016 - 12h32

Voor sommigen onder ons, is het vanzelfsprekend: zodra we het warm beginnen te krijgen, raken we uitgedroogd en moeten we dringend drinken. Anderen worden daarentegen veel minder geconfronteerd met dat dorstgevoel. Dat is bijvoorbeeld het geval met o...

Water als jeugdelixir Gepubliceerd op 26/01/2011 - 16h01

Water , alleen maar water... Ons lichaam heeft een grote behoefte aan water . Terecht trouwens: ons lichaam bestaat voor een groot deel uit water . Voor een optimale werking van onze organen, moeten we ons lichaam dagelijks en in voldoende mate hydra...

Meer artikels