PUBLICITÉ

Senioren: depressie leidt tot ondervoeding... of omgekeerd?

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 19/04/2005 - 00h00
-A +A

Bij bejaarden is ondervoeding een bron van complicaties die het risico van depressie verhoogt. Maar omgekeerd veroorzaakt depressie een verminderde eetlust, wat leidt tot ondervoeding. Het is een vicieuze cirkel.

PUB
Overzicht

Ondervoeding komt voor bij 10 tot 15% van de bejaarden die thuis wonen en 50% van de senioren in ziekenhuizen en geriatrische instellingen. De gevolgen zijn aanzienlijk. Ondervoeding maakt tal van pathologieën ernstiger en maakt patiënten vatbaar voor complicaties die soms zeer ernstig en zelfs fataal kunnen zijn: infectieziekten, in het bijzonder van de luchtwegen, valpartijen en breuken van de femurhals, doorligwonden, vertraagde vorming van littekenweefsel enz.Een ander belangrijk aspect is dat ondervoeding depressie in de hand werkt. De hersenen, die een tekort hebben aan bepaalde micronutriënten, die nodig zijn voor de aanmaak van neuromediatoren, worden onvoldoende gevoed en dit kan depressie in de hand werken.

Maar opgelet: een depressie kan ook een ondervoeding veroorzaken. Men moet wel weten dat een depressie bij bejaarden zich klinisch anders uit dan bij volwassenen. De klinische tekenen zijn gemaskeerd, weinig opvallend en ontwikkelen zich dus ongemerkt. Daardoor worden depressies bij bejaarden heel vaak niet gediagnosticeerd en dus ook niet behandeld.Het is belangrijk de symptomen te herkennen. Een daarvan is precies een gebrek aan interesse voor de voeding en het verliezen van de eetlust. Dit symptoom is op zich echter dubbel belangrijk omdat het op zich al een oorzaak van ondervoeding kan zijn.

In de praktijk

Elke daling van de voedselinname bij bejaarden moet oplettend worden gevolgd, zijn gewicht moet regelmatig worden gecontroleerd en elk teken dat op een depressie wijst (neerslachtigheid, slaapstoornissen, geheugenproblemen...) moet worden onderzocht.

Schrijf u gratis in op de newsletter van e-gezondheid !

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 19/04/2005 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Meer artikels