PUBLICITÉ

Senior: kies uw sport!

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 17/09/2013 - 11h24
-A +A

Sport is goed voor de gezondheid op elke leeftijd.

Wie meer beweegt, langer leeft.

PUB

Sport is gezond voor senioren

Bejaarden die aan sport doen, kunnen ook 8 tot 14 jaar langer thuis blijven wonen, met name doordat hun longcapaciteit toeneemt. Met het verouderen vermindert de longcapaciteit immers vaak tot één liter per minuut. Dit volstaat nauwelijks om de dagelijkse activiteiten uit te voeren. Maar met een goede training kan de longcapaciteit gemakkelijk met een halve liter per minuut worden verhoogd, en dit maakt een groot verschil.

Verplicht onderzoek

Maar vooraleer aan sport te doen ondergaat men het best een medisch onderzoek. De arts onderzoekt wat de patiënt aankan en gaat na welke activiteiten het best geschikt zijn voor deze patiënt. Belangrijk is ook de trainingsfrequentie. De beste frequentie is 3- tot 7-maal per week. De training kan 20 tot 60 min. duren, afhankelijk van het type activiteit. Maar de frequentie van de training is belangrijker dan de duur! U kan vrij gemakkelijk zelf de limiet van de geleverde inspanning bepalen. Het volstaat onder de veiligheidszone te blijven, nl. 60% van de maximale hartfrequentie. De maximale hartfrequentie is gelijk aan 220 - de leeftijd. Een voorbeeld, de hartfrequentie van een persoon van 65 jaar moet onder 115 slagen/min. blijven (220 - 65 x 60%).

Initialement publié par Pierre Dewaele le 22/04/2002 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 17/09/2013 - 11h24

Life²

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Test uw vorm Geüpdatet op 15/04/2003 - 00h00

Er bestaan een heleboel tests om na te gaan of u in goede of slechte fysieke conditie verkeert. Ze vereisen geen speciaal materiaal, en na een paar minuten hebt u al de uitslag. Doén dus!

Sport en pollutiepieken Geüpdatet op 16/09/2003 - 00h00

De media waarschuwen ons steeds vaker tegen de fameuze pollutiepieken. Het wordt tijd om voorzorgsmaatregelen te treffen, zeker als u aan sport doet!

Meer artikels