PUBLICITÉ

Seleniumtekort en risico op kanker!

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 23/04/2013 - 11h11
-A +A

Er bestaat een omgekeerde relatie tussen het seleniumgehalte in het bloed, de aanvoer van bètacaroteen uit de voeding en het kankerrisico.

Alleen mannen blijken beschermd te zijn door selenium...

PUB

Tabak, lagere selenium- en provitamine A concentratie en verhogen risico op kanker

Daaruit blijkt dat selenium een krachtige en onafhankelijke marker is van het kankersterfterisico… net als de hoeveelheid bètacaroteen die we innemen via de voeding… en tabaksverslaving.

Met andere woorden: hoe lager de seleniumconcentratie in het bloed, hoe lager de inname van provitamine A (bètacaroteen) uit de voeding en hoe meer we roken, hoe hoger het kankersterfterisico, ongeacht om welk soort kanker het gaat.

 

Meer riscio op kanker bij mannen met lagere seleniumconcentratie

Toch moeten we die resultaten nuanceren. Deze bevindingen gelden namelijk alleen voor mannen. Zo ligt bij mannen met de laagste seleniumconcentratie in het bloed het kankersterfterisico 2,2 keer hoger dan bij mannen die de hoogste concentraties van dit oligo-element vertonen.

Idem voor bètacaroteen: het risico stijgt met een factor 2,5 bij geringe inname via de voeding.

Mannen en vrouwen blijven echter om zo te zeggen gelijk voor de sigaret: roken verhoogt het kankersterfterisico met 1,6 bij vrouwen en met 2,9 bij mannen.

 

Initialement publié par Nicolas Rousseau, diëtist en voedingsdeskundige le 17/02/2004 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 23/04/2013 - 11h11

Kornitzer et al. European Journal of Clinical Nutrition 2004 ; 58, 98-104.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Antioxidanten: waarom en hoe volop selenium opnemen! Gepubliceerd op 24/03/2014 - 18h39

Selenium is een oligo-element met krachtige antioxidante eigenschappen. Het gaat dan ook veroudering en ouderdomsgebonden ziekten tegen. Het helpt ook bepaalde vormen van kanker voorkomen, stimuleert ons afweersysteem en speelt een rol in de werking...

Vitamine E, selenium en prostaatkanker: slecht nieuws? Geüpdatet op 18/11/2008 - 00h00

Om het beschermend effect van selenium en vitamine E bij prostaatkanker te bepalen, werd een grote interventionele studie SELECT (Selenium and Vitamin E Cancer Prevention Trial) uitgevoerd. De voorlopige resultaten zijn spijtig genoeg niet positief.

Selenium: een oligo-element dat wonderen verricht? Geüpdatet op 16/03/2015 - 16h48

Selenium is een oligo-element met een heel krachtige antioxidante werking . Omdat oxidatie aan de basis ligt van het verouderingsproces en veel nefaste ziekten, schrijven sommige mensen aan selenium wonderbaarlijke krachten toe. Daardoor is het metee...

Selenium kan de evolutie van aids vertragen! Geüpdatet op 06/02/2007 - 00h00

Volgens onderzoekers van de universiteit van Miami kan een voedingssupplement met selenium bovenop de antiretrovirale traditionele therapie (de zogeheten aidsremmers) de evolutie van het hiv-virus onder controle houden en de werking van het immuunsys...

Meer artikels