PUBLICITÉ

Selenium: een oligo-element dat wonderen verricht?

Gepubliceerd door Paule Neyrat, diëtiste op 16/03/2015 - 16h48
-A +A

Selenium is een oligo-element met een heel krachtige antioxidante werking. Omdat oxidatie aan de basis ligt van het verouderingsproces en veel nefaste ziekten, schrijven  sommige mensen aan selenium wonderbaarlijke krachten toe. Daardoor is het meteen ook een trendy voedingssupplement geworden. Maar wat is er precies van aan?

PUB

Wat is de functie van selenium?

Selenium werkt op heel veel fronten. Het ondersteunt onder meer de werking van verschillende antioxidante enzymen die een rol spelen in tal van lichaamsfuncties, wat het een beschermend effect geeft. In combinatie met vitamine E, zelf ook een antioxidant, wordt de werking van selenium zelfs nog versterkt.

Selenium zou door zijn beschermend effect diverse kankers helpen voorkomen (darm-, prostaat- en longkanker), maar ook hart- en vaataandoeningen en cataract. Het zou ook een gunstige rol spelen in de behandeling van astma.

Maar er is meer!

Het element speelt ook een wetenschappelijk bewezen rol in de samenstelling van bepaalde eiwitten (onder meer die van de spermatozoïden en de prostaat) en in de werking van de schildklier.

Selenium ondersteunt ook alle processen van ons afweersysteem.

En tot slot heeft het ook een gunstige impact op stemmingsstoornissen en zelfs op depressies

Kortom, het draait zo goed als overal in mee. 

Selenium: hoeveel hebben we nodig?

Ons lichaam heeft maar een minuscule hoeveelheid selenium nodig, ongeveer enkele tientallen microgrammen (één microgram is één miljoenste van een gram).

Kinderen hebben 20 tot 45 µg nodig, jongeren vanaf 13 jaar hebben 50 µg nodig. Voor volwassenen ligt de dagelijkse behoefte op 60 µg, voor bejaarden op 70 tot 80 µg. 

Gepubliceerd door Paule Neyrat, diëtiste op 16/03/2015 - 16h48

Brown KM, Arthur JR. Selenium, selenoproteins and human health: a review.Public Health Nutr. 2001 Apr;4(2B):593-9. Shaheen SO, Newson RB, et al. Randomised, double blind, placebo-controlled trial of selenium supplementation in adult asthma.

http://www.afssa.fr/TableCIQUAL/index.htmBialostosky K, Wright JD, Kennedy-Stephenson J, McDowell M, Johnson CL. Dietary intake of macronutrients, micronutrients and other dietary constituents: United States 1988-94. Vital Heath Stat. 11(245) ed: National Center for Health Statistics, 2002. Bjelakovic G, Nikolova D, Gluud LL, Simonetti RG, Gluud C (2008). Antioxidant supplements for prevention of mortality in healthy participants and patients with various diseases. Cochrane Database of Systematic Reviews 2008, Issue 2. Art. No.: CD007176. DOI: 10.1002/14651858.CD007176. Kristal AR et al. Baseline Selenium Status and Effects of Selenium and Vitamin E Supplementation on Prostate Cancer Risk. J Natl Cancer Inst. 2014 Feb 22.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Antioxidanten: waarom en hoe volop selenium opnemen! Gepubliceerd op 24/03/2014 - 18h39

Selenium is een oligo-element met krachtige antioxidante eigenschappen. Het gaat dan ook veroudering en ouderdomsgebonden ziekten tegen. Het helpt ook bepaalde vormen van kanker voorkomen, stimuleert ons afweersysteem en speelt een rol in de werking...

Selenium kan de evolutie van aids vertragen! Geüpdatet op 06/02/2007 - 00h00

Volgens onderzoekers van de universiteit van Miami kan een voedingssupplement met selenium bovenop de antiretrovirale traditionele therapie (de zogeheten aidsremmers) de evolutie van het hiv-virus onder controle houden en de werking van het immuunsys...

Leve selenium! Geüpdatet op 07/06/2005 - 00h00

Seleniumtekort komt vrij veel voor bij atleten, met allerlei vreemde symptomen tot gevolg: lage immuniteit, neerslachtigheid, slapeloosheid,…

Vitamine E, selenium en prostaatkanker: slecht nieuws? Geüpdatet op 18/11/2008 - 00h00

Om het beschermend effect van selenium en vitamine E bij prostaatkanker te bepalen, werd een grote interventionele studie SELECT (Selenium and Vitamin E Cancer Prevention Trial) uitgevoerd. De voorlopige resultaten zijn spijtig genoeg niet positief.

Meer artikels