PUBLICITÉ

Seksuologie: moeilijke zaadlozing, een veelvoorkomend probleem

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 02/02/2017 - 11h16
-A +A

Iedereen heeft wel eens iets gehoord over een vroegtijdige zaadlozing en 30% van de mannen is er al ooit mee geconfronteerd. Maar te laat, moeilijk of zelfs helemaal niet ejaculeren zijn problemen die ook voorkomen, al zouden we dat niet meteen verwachten. Toch gebeurt het zeer regelmatig dat mannen die met die problemen geconfronteerd worden, bij een seksuoloog naar de raadpleging komen.

PUB

Moeilijke zaadlozing: wat scheelt er?

Een man kan een seksuoloog raadplegen wanneer hij niet (meer) kan ejaculeren (een totale anejaculatie) of wanneer hij geconfronteerd wordt met een moeilijke ejaculatie die lang uitblijft.

Ten eerste is het mogelijk dat een geneesmiddel de oorzaak is van een late ejaculatie of zelfs van de onmogelijkheid om te ejaculeren. Bepaalde stoffen, onder meer sommige antidepressiva, vertragen de ejaculatiereflex. Artsen waarschuwen hun patiënten daar echter niet altijd voor, waardoor dezen niet altijd beseffen dat het om een bijwerking gaat van een geneesmiddel.

Een andere mogelijke oorzaak zijn opwindingsproblemen. Met andere woorden: de man heeft moeite om voldoende opgewonden te geraken om klaar te komen, en slaagt er niet in zijn verbeelding sterk genoeg te prikkelen om een orgasme te krijgen. Het gaat hier niet langer om een chemisch of mechanisch, maar veeleer om een psychisch probleem. Misschien kent de man zichzelf niet voldoende en weet hij niet hoe hij zichzelf genot kan bezorgen. In dat geval moet hij dat leren door te experimenteren. Vandaar dat sommige nochtans zeer jonge mannen net te laat ejaculeren in plaats van te vroeg!

Derde mogelijkheid: de man krijgt een volledig normale zaadlozing, behalve… bij orale seks of strelingen. Sommige mannen zijn immers psychisch geremd bij dergelijke handelingen. Ze voelen blijkbaar enige hinder en slagen er niet in zich te laten gaan. Soms is dat trouwens ook het geval bij een intravaginale ejaculatie. Sommige mannen hebben het echt moeilijk om zich te laten gaan en remmen - uiteraard onbewust - hun eigen genot af.

Sommige oudere mannen kunnen na een prostaatoperatie niet meer normaal ejaculeren, hoewel ze nog een orgasme krijgen. Het gaat hier om een retrograde ejaculatie, waarbij het sperma in de blaas terechtkomt in plaats van zich een weg te banen naar buiten. Dat komt omdat de blaasspieren aangetast zijn en ze de blaasingang niet meer volledig blokkeren op het ogenblik dat het zaad wordt uitgestoten.
 

Moeilijke zaadlozing: wat zijn de oplossingen?

  • Stoppen met een geneesmiddel als het de oorzaak is en kan worden vervangen door een ander... of geduldig wachten tot na de behandeling.

  • Uzelf beter leren kennen om na te gaan wat u genot verschaft en opwindt.

  • Op het juiste ogenblik uw fantasie laten werken.

  • Uzelf lichamelijk durven laten gaan en voldoende zelfvertrouwen aankweken.

  • Als u een urologische ingreep moet ondergaan: informeren naar de mogelijke gevolgen, zodat u er nadien makkelijker mee kunt omgaan.

  • En nooit aarzelen om het advies te vragen van een specialist.
Initialement publié par Dr. Catherine Solano, arts-seksuologe le 28/07/2009 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 02/02/2017 - 11h16
Bekijk dit artikel
PUBLICITÉ
Lees ook
Meer artikels