PUBLICITÉ

Seksuele termen: hoe reageren mannen en vrouwen erop?

Gepubliceerd door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 15/02/2005 - 00h00
-A +A

De manier waarop we over seks en seksuele problemen praten, is de voorbije vijftien jaar compleet veranderd. Vandaar dat het niet alleen belangrijk is om de definitie te begrijpen die het woordenboek van die termen geeft, maar ook de emotionele context waarmee mannen en vrouwen ze associëren.

PUB

Vandaag praten we op een totaal andere manier over seks en seksuele problemen dan vijftien jaar geleden. Seks is nu eenmaal geen taboe meer, en erotiek is niet meer weg te denken uit de media en uit het straatbeeld. Toch zitten mannen en vrouwen lang niet op dezelfde golflengte als het om seks gaat. 567 studenten uit de Amerikaanse Mid-West evalueerden via een waardeschaal van 1 tot 7 42 seksuele termen. Daaruit blijkt dat er significante verschillen zijn tussen mannen en vrouwen.

Verschillen tussen mannen en vrouwen

Vrouwelijke studenten gaven een maximale positieve evaluatie aan de volgende termen: orgasme, vaginale seks, seksuele betrekkingen, maagdelijkheid, masturbatie, orale seks, abortus, zwangerschap, erectie en heteroseksualiteit. De meest negatief geladen termen waren voor hen: verkrachting door iemand uit de omgeving, seksueel misbruik, verkrachting, ongewenste intimiteiten, menselijk papillomavirus (een SOA, seksueel overdraagbare aandoening) en HIV/aids. Mannelijke studenten klonken monogamie, maagdelijkheid, orgasme, vaginale seks en heteroseksualiteit het positiefst in de oren, verkrachting, menselijk papillomavirus, verkrachting door iemand uit de omgeving en seksueel misbruik het negatiefst.

Rekening houden met emoties

Uit de studie blijkt dat de term "verkrachting" vandaag zowel bij mannen als bij vrouwen een veel negatievere lading heeft dan begin jaren 90. Hij lokte bij de mannelijke studenten de meest negatieve reacties uit, bij vrouwen was dat de term "verkrachting door iemand uit de omgeving". Volgens de onderzoekers zouden mannen verkrachting als een strafbaar feit beschouwen, terwijl verkrachting door iemand uit de omgeving in hun ogen vergelijkbaar zou zijn met een passionele, oncontroleerbare daad. Vandaar dat ze het belangrijk vinden dat er rekening gehouden wordt met de emotionele geladenheid van de term.

Gepubliceerd door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 15/02/2005 - 00h00 Noland V., "Sex roles: A journal of Research", november 2004. New release, University of Florida.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
SOA: bent u echt goed op de hoogte? Gepubliceerd op 02/11/2016 - 12h34

Seksueel overdraagbare aandoeningen (soa) komen vrij veel voor. De gevolgen kunnen heel ernstig en soms zelfs dramatisch zijn. Gelukkig kunnen we ons ertegen beschermen en bestaan er doeltreffende behandelingen. Waarom weten de Belgen er dan zo weini...

Soa of soi: juist of onjuist? Gepubliceerd op 01/12/2014 - 17h27

Er bestaan veel seksueel overdraagbare ziektes (SOA). De enige manier om infectie en overdracht te voorkomen, is het gebruik van een condoom. Wat weet u precies over SOA?

Hoe moeten we ons beschermen tegen aids en hiv? Geüpdatet op 12/01/2015 - 11h46

Het hiv-virus is een van die virussen die angst inboezemen. Iedereen wil zich ertegen beschermen, maar niet iedereen pakt dat op de juiste manier aan. Het bewijs is het groeiend aantal gevallen van besmetting van de afgelopen jaren! Hieronder vindt u...

Meer artikels