PUBLICITÉ

Seksuele problemen: en als de schildklier de oorzaak is?

Geüpdatet door Isabelle Eustache op 02/02/2015 - 13h52
-A +A

Seksuele problemen komen vaak voor en zijn ernstig bij mannen die met een ontregelde schildklier kampen.

Het is dus belangrijk hier met de arts over te praten, vooral omdat ook de seksuele problemen vaak verdwijnen wanneer het schildklierprobleem wordt aangepakt.

PUB

De schildklier: een kwestie van hormoonproductie

De schildklier speelt zowat overal in het lichaam een rol via de hormonen die ze produceert. Ze regelt belangrijke functies, zoals de lichaamstemperatuur, het energieverbruik, het hartritme, het zenuwstelsel, het spijsverteringskanaal, het genitale apparaat enz. Ze speelt bijvoorbeeld ook een rol bij de tonus, de huid, de haren, de nagels...

Symptomen die wijzen op een probleem aan de schildklier (te veel of te weinig productie van schildklierhormonen) zijn bovendien uiterst divers.

Symptomen bij hypothyreoïdie
In geval van hypothyreoïdie heeft het organisme bijvoorbeeld de neiging om te vertragen (lagere hartslag, gewichtstoename, constipatie, krampen, kouwelijkheid, verlies van tonus, depressie, uitblijven van de maandstonden enz.).

Symptomen bij hyperthyreoïdie
Omgekeerd gaat het organisme versnellen in geval van hyperthyreoïdie (snellere hartslag, gewichtsverlies, snelle spiercontracties, spierzwakte, opwinding, agressiviteit enz.).

Schildklier en libido

Aan al deze symptomen kan zowel in geval van hypo- als hyperthyreoïdie een verminderd libido worden toegevoegd. De impact van een schildklierafwijking op het seksuele gedrag van mannen is echter nog niet zo intensief onderzocht. Volgens een Italiaanse studie zouden deze problemen nochtans erg vaak voorkomen:

 • verminderd libido bij 18% van de patiënten met hyperthyreoïdie en 64% van de patiënten met hypothyreoïdie;
   
 • erectiestoornissen bij respectievelijk 3% en 64% van de patiënten;
   
 • voortijdige ejaculatie was een probleem bij 50% en 7% van de patiënten;
   
 • laattijdige ejaculatie bij 15% en 64% van de mannen.

  Bovendien deed een behandeling voor het beheersen van de schildklierfunctie de seksuele problemen duidelijk verminderen. Het aantal gevallen van vroegtijdige ejaculatie daalde bijvoorbeeld van 50 naar 15% bij patiënten met hyperthyreoïdie, terwijl laattijdige ejaculatie bij de helft van de patiënten met hypothyreoïdie verminderde.

Initialement publié par Dr. Philippe Presles, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste le 18/07/2006 - 00h00 et mis à jour par Isabelle Eustache le 02/02/2015 - 13h52

Carani C. et al,et al., J. Clin. Endocrinol. Metab., 90: 6472-6479, 2005.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Meer artikels