PUBLICITÉ

Seksuele moraal? Denkt u erover na?

Geüpdatet door Marion Garteiser, journaliste santé op 11/07/2011 - 17h53
-A +A

Het woord moraal is vandaag een beladen term. Vooral als hij in verband gebracht wordt met seksualiteit. En toch heeft iedereen een bepaalde persoonlijke moraal, al dan niet bewust en al dan niet doordacht.

PUB

Uw eigen moraal ontwikkelen

Het is belangrijk dat men zelf eigen gedachten kan vormen en een eigen moraal kan ontwikkelen. Waarom? Gewoon om zichzelf te kunnen zijn op elk ogenblik en in elke situatie en om zich voor te bereiden op omstandigheden die zich kunnen voordoen. Als u er nooit over nadenkt, dan bestaat het risico dat u reageert op een manier waar u achteraf niet blij mee bent, waar u niets trots op bent of waar u niet gelukkig mee bent.
Een andere reden waarom men er maar beter een bepaalde moraal kan op nahouden, zijn uw kinderen. U bent zich er misschien niet van bewust, maar de dag waarop u met hen over seksualiteit moet praten, zal het vooral de seksuele moraal van uw discours zijn die bijblijft. Het is veel eenvoudiger om de koe bij de hoorns te vatten, om te bepalen welke boodschap u aan uw kinderen wilt geven.

De moraal kan verschillen al naargelang uw overtuigingen, uw geschiedenis, uw ervaringen, uw prioriteiten en zo meer. Maar belangrijk is dat u uw moraal kunt verklaren zonder hem daarom op te leggen. Een adolescent of een jonge volwassene moet zelf zijn seksuele moraal bepalen, ook al helpt u hem daarbij.

Seksuele moraal: een paar voorbeelden

Judith bleef maagd tot aan haar huwelijk, en dat uit religieuze overtuigingen die ze ingeprent kreeg door haar ouders. Het was in geen geval een persoonlijke keuze; het begin van haar seksueel leven was een ramp. Welke boodschap gaat ze geven aan haar kinderen? Na lang nadenken kwam ze tot de volgende conclusie: 'Ik zal later aan mijn kinderen zeggen dat seksualiteit belangrijk is en helemaal niet vrijblijvend. Dat wachten met seks tot aan het huwelijk voor mij absoluut geen verrijking was. Ik denk dat ik hen zal aanraden om op de 'juiste' persoon te wachten en zeggen dat je ook seks kan hebben als je een vaste relatie hebt of verloofd bent'. Judith heeft afstand genomen van het gedachtegoed van haar ouders en zelfs van haar godsdienst, ook al blijven bepaalde ideeën hangen. Als ze zegt wat ze écht denkt, krijgt ze meer gehoor. Als Judith zou zeggen dat men haar geleerd had dat men maagd moet blijven zonder de stelling te geloven en ze zelfs eerder nefast te vinden, waarom zouden haar kinderen haar dan geloven?

Odile wachtte tot ze bijna dertig jaar was om voor het eerst seksuele betrekkingen te hebben. Ze had twee seksuele partners in haar leven. Ze is ervan overtuigd dat het haar ouders zijn die haar veel angst voor seksualiteit bezorgden. Ze wil aan haar kinderen duidelijk maken dat 'seksualiteit iets moois en natuurlijks is en dat het goed is om ervaring op te doen voor men een vaste relatie aangaat'. Wat Odile vooral wil zeggen is dat seks een bron van vreugde, van welzijn en van geluk kan zijn en dat het niet iets vreselijk engs is!

Antoinette heeft meer seksuele ervaring, ze had meer dan dertig partners. 'En toch duik ik niet zomaar meteen met iedereen in bed. Ik ben 31 jaar oud en vrijgezel en als je het per jaar bekijkt, heb ik niet zoveel partners gehad.' Alles wel beschouwd, denkt Antoinette dat ze teveel verschillende partners had. 'Je gaat op den duur automatisch vergelijkingen maken en dat is ongezond. Het lijkt wel alsof je op zoek bent naar een ideaal, wat de kans om dat ideaal te vinden kleiner maakt. Ik denk dat ik aan mijn kinderen zou zeggen dat de liefde bedrijven iets moois is, maar dat je het niet té licht mag opvatten. Seks is iets wat bij een belangrijke relatie hoort.'

Michel vindt dan weer dat respect voor de andere het belangrijkste is in de seksualiteit.
'Respect betekent dat je aan contraceptie denkt, maar ook dat je de andere nooit als een object beschouwt, als een bron van plezier voor jezelf. Je moet ook alles doen om niemand te kwetsen, in de mate van het mogelijke'. Het is een ideaal dat niet makkelijk te bereiken is omdat liefde nu eenmaal soms gepaard gaat met pijn. Maar als iedereen zou denken zoals Michel, dan zou er misschien wel veel minder leed zijn.

De vraag die men zichzelf moet stellen is misschien de volgende: wat is voor mij het belangrijkste? Het antwoord op die vraag is voor iedereen anders. Seksuele moraal is iets wat u structuur geeft en wat u zal helpen om beter te kunnen praten met uw kinderen of andere jongeren...

Oorspronkelijk gepubliceerd op 05/09/2006 - 00h00 en geüpdatet door Marion Garteiser, journaliste santé op 11/07/2011 - 17h53
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Vrijen: de vraag van het ‘hoe vaak’ Gepubliceerd op 03/05/2017 - 12h11

Wat is een harmonieus seksleven en bestaat er zoiets als een "ideaal of normaal" ritme? Soms, vaak, continu, nooit, enz. De vraag hoe vaak we het doen wekt altijd nieuwsgierigheid. Maar bestaat er zoiets als een norm of telt niet eerder het door beid...

Gaan seks en sport samen? Gepubliceerd op 25/03/2015 - 09h24

Onderzoekers houden zich soms bezig met vragen die overbodig lijken. De invloed van seks op sportprestaties is er zo één Is seks voor de sport goed voor de prestaties?

Meer artikels