PUBLICITÉ

Seksuele en relationele vorming: welke rol hebben de vaders te spelen?

Gepubliceerd door Dr Catherine Solano op 26/06/2015 - 16h01
-A +A

Enkele decennia geleden was er van seksuele voorlichting nog niet veel sprake. Iedereen vergaarde de kennis op zijn eentje. Geleidelijk aan zijn de ouders er dan met hun kinderen over beginnen te praten. Nu ja, de ouders… In de praktijk waren het vooral de moeders die hun dochters voorlichtten. De vaders hielden zich nog al te vaak op de vlakte. Ook zij hebben nochtans een cruciale rol te spelen.

PUB

Zeg uw dochter dat ze het waard is om graag gezien te worden

De belangrijkste rol van een vader is simpel en ingewikkeld tegelijk. Simpel omdat hij niet over seks en seksualiteit hoeft te praten. Ingewikkeld omdat hij zijn dochter complimentjes moet maken, iets waar sommige mannen moeite mee hebben! Hij moet haar namelijk zeggen dat ze mooi en beminnenswaard is. De vader is de eerste man in het leven van een meisje. Als ze als klein meisje voelt dat ze door hem graag gezien en bewonderd wordt, zal ze met vertrouwen relaties aangaan met de jongens van haar leeftijd. Ze weet dat ze de moeite waard is en respect verdient. Zonder dat zelfvertrouwen - dat ze door haar vader haar heeft gewonnen - zal ze het normaal vinden als ze niet met respect behandeld wordt omdat ze niet gelooft dat ze het waard is bemind te worden. En dat zet de deur open voor schadelijke relaties.
Zeggen dat uw dochter mooi is, volstaat natuurlijk niet. Een vader moet ook op haar kwaliteiten wijzen en bijvoorbeeld zeggen dat ze betrouwbaar, intelligent, goed georganiseerd of leuk is, al naargelang van de  specifieke kwaliteiten van zijn dochter. Haar duidelijk maken dat ze liefde verdient, is dus niet genoeg. Ze moet ook weten dat ze kwaliteiten en verdiensten heeft. Het is belangrijk dat ze te horen krijgt: Je bent goed zoals je bent, je verdient respect, ook door iemand die geen liefde voor je voelt.
Ook aan zijn zoon kan een vader hetzelfde type complimenten maken. Maar die positieve boodschappen moet de zoon ook van zijn moeder te horen krijgen, want zij is de eerste vrouw in zijn leven.

Seksuele voorlichting gezien door de ogen van een vader

Een vader moet zijn dochter duidelijk zeggen dat ze altijd respect moet afdwingen van een jongen, dat ze niet alles moet pikken uit liefde, en dat als een man haar graag ziet hij haar ook zal respecteren. Als een jongen haar probeert over te halen om seks te hebben terwijl ze zich daar nog niet klaar voor voelt, dan is dat een teken dat hij niet van haar houdt. Als hij haar bijvoorbeeld zegt: «Als je me graag ziet, moet  je met me vrijen», moet ze hem antwoorden: «Als je me graag ziet, moet je wachten tot ik er klaar voor ben!»
En dan de zonen. Een vader moet zijn zoon op de eerste plaats respect bijbrengen voor meisjes. Hij moet hem zeggen dat hij zijn zoon wil zien opgroeien tot een eerbare man, een man in wie elke vrouw vertrouwen kan hebben. Hij moet hem ook zeggen dat seks risico’s inhoudt en tot een zwangerschap kan leiden, dat híj daar verantwoordelijk voor is en dus voor anticonceptie moet zorgen. Dat is meer dan alleen maar condooms gebruiken, wat al een stap in de goede richting is. Dat houdt ook in dat hij zijn vriendin moet vragen of ze een voorbehoedsmiddel neemt, dat hij met haar meegaat naar de dokter, dat hij samen met haar het voorbehoedsmiddel kiest dat het meest geschikt is voor haar en dat hij haar vraagt of ze het middel goed verdraagt. Als man moet hij zijn verantwoordelijkheid opnemen. Maar een jongen die voor het eerst seks heeft, moet ook met zijn partner praten over wat er kan gebeuren als de anticonceptie het niet doet. Twee derde van de abortussen is namelijk te wijten aan een fout gebruik van anticonceptie. Zijn vriendin  moet weten dat ze op hem kan rekenen. En hij moet weten of ze in dat geval voor abortus zal kiezen of het kind zal willen houden, want zo weet hij waaraan hij begint.

Gepubliceerd door Dr Catherine Solano op 26/06/2015 - 16h01
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Zeg hun dat u hen graag ziet... Geüpdatet op 22/06/2004 - 00h00

Het lijkt vanzelfsprekend dat u uw kinderen graag ziet. Hun dat zeggen en laten zien, is echter niet altijd even eenvoudig. Of liever: we hebben soms de indruk dat het allemaal zo evident is dat er vaak niets te zeggen valt! En toch: als we een gelie...

Jongens aan het lezen krijgen Geüpdatet op 15/02/2005 - 00h00

Het is een feit, jongens lezen veel minder en minder goed dan meisjes. En de schoolresultaten hangen nu eenmaal nauw samen met de leesvaardigheid. Hoe kunnen we ze helpen?

Meer artikels