Seksuele betrekkingen: wie beslist over het geschikte moment?

Geüpdatet door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 28/10/2013 - 19h40
-A +A

Wordt ons seksleven net als bij zoogdieren gestuurd door de ovulatie van de vrouw?

68 koppels gaven zich op als proefkonijn om deze vraag te bevestigen: de seksuel activiteit bij vrouwen stijgt met 24% in het midden van de cyclus.

PUB

Wordt het seksleven bij de vrouw sterker geprikkeld tijdens de ovulatie?

In het dierenrijk is het overleven van de soort een aangeboren reflex. Zo levert volgens de evolutieleer alles wat de voortplanting bevordert, zoals seksuele betrekkingen tijdens de ovulatie, een reproductief voordeel op.

Is dat ook bij de mens het geval?
Wordt er meer gevrijd op het ogenblik dat de vrouw in haar vruchtbare periode zit? Om op die vraag te antwoorden, volgde een Amerikaans onderzoeksteam 68 vrouwen die rond de dertig jaar waren, een relatie hadden en niet-hormonale contraceptie gebruikten. Ze moesten gedurende drie maanden een tijdsschema bijhouden van hun maandstonden en hun seksuele betrekkingen. Daarnaast werden de ovulatietijdstippen bepaald via een urinetest.

De seksuele activiteit stijgt met 24% tijdens de eisprong

Uit de analyse blijkt dat de zes dagen waarop er het meest gevrijd werd, precies samenvallen met de zes vruchtbare dagen van de vrouw.
Met name de dag van de ovulatie en de vijf dagen ervoor.
Op die dagen werd er 24 % meer van bil gegaan dan op de andere dagen van de menstruele cyclus.

De auteurs stellen ook een "sekspiek" vast op de dag van de ovulatie en de dag voordien. De seksuele activiteit van de mens hangt dus wel degelijk samen met de menstruele cyclus en piekt tijdens de ovulatie.

Drie hypothesen om dit fysiologische fenomeen te verklaren

Tal van factoren kunnen dit verschijnsel - waarvan de fysiologische mechanismen nog niet ontrafeld zijn - beïnvloeden. Wat dit laatste punt betreft, worden drie hypothesen naar voren geschoven:

  • De libido stijgt
    De libido van de vrouw kent een cyclisch verloop en is het hoogst tijdens de ovulatie

  • Vrijkomende feromonen
    De man zou gevoeliger zijn voor de vrouwelijke aantrekkingskracht in het midden van de cyclus, onder invloed van de zogenaamde feromonen

  • Seksuele omgang zetten de ovulatie in werking
    Vaker vrijen, zou de ovulatie versnellen.

Voor die laatste hypothese pleit dat er in de studie een verhoging van de ovulaties werd vastgesteld vlak na het weekend. Daarnaast werden er tijdens de weekends sekspieken geregistreerd. Al moeten we toegeven dat vrouwen tijdens het weekend minder stress hebben, meer uitgaan en meer sporten, stuk voor stuk factoren die de ovulatie bevorderen.

Initialement publié par Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste le 03/08/2004 - 00h00 et mis à jour par Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste le 28/10/2013 - 19h40

Human Reproduction, 10 juni 2004, DOI: 10.1093/humrep/deh305.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Seks en aantrekkingskracht: een kwestie van chemie? Geüpdatet op 26/06/2007 - 00h00

Seksuele aantrekkingskracht wordt bepaald door de esthetiek en door de eigen geschiedenis die maakt dat we aangetrokken worden door een of ander fysiek of psychologisch aspect, de omstandigheden waarin ontmoetingen plaats hebben en ook door een chemi...

Stress, IVF en zwangerschap: een driehoeksverhouding Gepubliceerd op 04/03/2014 - 14h39

Er komt veel stress kijken bij de processen van medisch begeleide voortplanting. IVF vormt daar geen uitzondering op. Welke impact heeft stress op het succes van deze behandelingen? De wetenschap staat niet stil.

Meer artikels