PUBLICITÉ

Seksualiteit: zeven vragen over seksuele fantasieën

Gepubliceerd door Dr Catherine Solano, seksuologe op 15/06/2016 - 09h57
-A +A

Seksuele fantasieën maken deel uit van de erotische verbeeldingswereld. Het is een creatie van de geest waaruit seksuele opwinding kan voortkomen, een erotische gedachte of een erotisch beeld dus dat inwerkt op het lichaam. Seksuele fantasieën zijn zo een beetje de erogene zone van de hersenen! 

PUB

1 - Wat is een seksuele fantasie precies?

Een seksuele fantasie kan visueel of auditief zijn en dus uitdrukking vinden in een beeld of in woorden die men uitspreekt of bijvoorbeeld in zijn hoofd hoort. De fantasie kan een erotische handeling voorstellen, een echt en soms complex imaginair scenario, een erotisch voorval of erotisch verhaal, een activering van erotische herinneringen of de projectie in de toekomst van een opwindende situatie.

2 -  Heeft iedereen seksuele fantasieën?

Ja, iedere normaal ontwikkelde mens heeft fantasieën. Het is heel normaal, en fantasieën hebben hun plaats en nut in het liefdesspel. Daarom bestaan ze ook. Maar niemand heeft dezelfde fantasieën. Mannen en vrouwen hebben niet hetzelfde type verbeelding. En zelfs tussen mensen van hetzelfde geslacht zijn er grote verschillen.
Als iemand zegt dat hij geen fantasieën heeft, is dat:

  • ofwel omdat hij er niet over wil praten, en dat is zijn volste recht,
  • of omdat hij depressief of seksueel geblokkeerd is (bijvoorbeeld omdat hij getraumatiseerd is door een daad van seksuele agressie of door een heel strenge en autoritaire opvoeding),
  • of omdat zijn fantasieën zo natuurlijk en simpel zijn dat hij ze niet echt als fantasieën beschouwt. Nogal wat mensen gaan er inderdaad van uit dat een fantasie altijd een complex scenario is met een zeer ‘harde’ seksuele verbeelding. In werkelijkheid kan een man bijvoorbeeld over de enkels van een vrouw fantaseren en een vrouw over een simpele kus. Wat tot opwinding leidt, is bij iedereen anders.

Gepubliceerd door Dr Catherine Solano, seksuologe op 15/06/2016 - 09h57
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
7 goede redenen voor fantasma's Geüpdatet op 15/03/2010 - 00h00

Fantasma's maken wezenlijk deel uit van onze seksuele beleving. Ze zijn niet alleen afkomstig uit onze verbeeldingswereld, ze spelen ook een rol in ons liefdesleven. Geen sprake dus van schaamte wanneer we het hebben over onze fantasma's ! Het is vee...

Waarvoor dienen fantasma's? Geüpdatet op 17/06/2003 - 00h00

Iedereen heeft fantasma's en die zijn bij iedereen verschillend. Maar welk nut kan deze erotische verbeeldingswereld hebben? Welke plaats neemt hij in in onze seksuele beleving? Een heel belangrijke plaats, want fantasma's zijn verre van overbodig of...

Fantasmen, zei u? Geüpdatet op 28/10/2003 - 00h00

Fantasmen behoren tot onze intieme, erotische leefwereld en vervullen verschillende essentiële functies in onze seksualiteit. Maar hoe zien ze eruit? Welke zijn die denkbeeldige scenario's die ons soms evenzeer fascineren als ze ons verontrusten?

Meer artikels