PUBLICITÉ

Seksualiteit: wie neemt wie?

Gepubliceerd door Dr. Catherine Solano, seksuologe, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 03/02/2004 - 00h00
-A +A

"Het is niet de mens die de zee verovert, het is de zee die de mens verovert…" Dit liedje van Renaud gaat over bedrieglijke schijn: niets is wat het lijkt. In de liefde wordt altijd gezegd: "Hij nam haar." Het is met andere woorden in ons taalgebruik altijd de man die het initiatief neemt op seksueel vlak.

PUB

In de concrete liefdesrelatie zou het echter veeleer omgekeerd zijn. Tijdens de geslachtsgemeenschap neemt de vagina van de vrouw de penis van haar partner. De vagina is trouwens geen passief orgaan, een "grot" die het mannelijk geslachtsorgaan ontvangt. Integendeel: het is een zeer actief grijporgaan. De vagina kan bewegen, de penis omklemmen en zich aanpassen aan zijn vorm en grootte, en kan hem in zijn hele lengte opnemen en voelen.

Soms weigert de vagina echter de penis te ontvangen: ze trekt samen en wordt zo sterk vernauwd dat penetratie onmogelijk wordt. We spreken dan van vaginisme. Dat bewijst dat de vagina geen roerloze opening is, maar een levend orgaan.

Als de vagina kan samentrekken of uitzetten, dan is dat te danken aan de werking van de omringende spieren. Ze kan bewegen en van binnenuit masseren. Een vrouw die zich daarin oefent, zou zelfs kunnen "omhelzen" en "kussen" met haar vagina. Seksuologen noemen dat soms "de innerlijke streling". Dat voelt voor beide partners bijzonder prettig aan. Ze hoeven tijdens het vrijen niet voortdurend op-en-neergaande bewegingen te maken, maar kunnen gewoon genieten van die fijne innerlijke streling. Die is tegelijk zacht en diep, en ze verhoogt bij de vrouw het genot en versnelt het orgasme. Bovendien wordt de penis zachtjes gestimuleerd, voor de man een uitstekende manier om zijn ejaculatie te beheersen en uit te stellen.

Als de man bereid is zich te laten nemen en zich iets passiever op te stellen, verhoogt dit alleen maar het genot van beide partners. We wensen dit alle koppels toe die van elkaar houden!

Gepubliceerd door Dr. Catherine Solano, seksuologe, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 03/02/2004 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Glijmiddelen: leve de natuur! Geüpdatet op 09/09/2003 - 00h00

Er zijn heel wat soorten glijmiddelen te koop in de apotheek of in de warenhuizen. Uiteraard kunnen die nuttig zijn in noodgevallen, maar als we nu eens de natuur haar gang lieten gaan?

Vrouwen en seksueel genot Gepubliceerd op 07/04/2015 - 17h54

De ontdekking van het seksueel genot loopt bij vrouwen minder vlot dan bij mannen. Dat komt omdat de seksuele ontwikkeling bij vrouwen anders verloopt. Ze hebben tijd nodig en stuiten soms op hindernissen. Sommige vrouwen leiden een seksueel abnormaa...

Seksueel genot bij de man Gepubliceerd op 20/08/2013 - 10h00

Eén ding staat vast: het seksuele genot van de man heeft niets te maken met dat van de vrouw. Genot, orgasme, allemaal termen die over het geluk van de mannelijke seksualiteit gaan, maar spreken ze wol over hetzelfde? Mannen zijn er minder spraakzaam...

Meer artikels