PUBLICITÉ

Seksualiteit: op het einde van de zwangerschap ?

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 23/05/2006 - 00h00
-A +A

Mag men seksueel tijdens de zwangerschap actief blijven? Het antwoord op deze vraag is positief en wordt zelfs aangeraden om de intimiteit van het koppel te bevorderen. Hoe zit het met het einde van de zwangerschap, in het bijzonder in geval van een risico van vroegtijdige bevalling?

PUB

Seksuele activiteit en zwangerschap zijn verenigbaar

Vanaf het begin van de zwangerschap is seksuele activiteit een taboeonderwerp. Een wisselend libido, angst om het kindje pijn te doen, worden genoemd als mogelijke verklaringen voor een verminderde seksuele activiteit bij zwangere vrouwen. Vanuit anatomisch oogpunt is er echter geen enkel bezwaar tegen seks.Het wordt zelfs aangeraden om seksueel actief te blijven om als koppel de band niet te verliezen.Meestal zijn misselijkheid en andere kwaaltjes in het begin van de zwangerschap een oorzaak van een verminderd libido tijdens de eerste drie maanden, die de volgende drie maanden meestal weer stijgt, om in het laatste trimester van de zwangerschap dan weer af te nemen.

En op het einde van de zwangerschap?

Maar hoewel de seksuele activiteit geen negatieve invloed heeft op een goed verloop van de zwangerschap loont het toch de moeite om deze vraag te stellen op het einde van de zwangerschap en vooral in geval van een gecompliceerde zwangerschap.Onderzoekers vonden onlangs een antwoord op deze vraag toen ze de frequentie van vroegtijdige bevallingen in een bevolking vrouwen met een hoog risico van vroegtijdige bevalling onderzochten. Ze stellen vast dat het aantal partners of de frequentie van de betrekkingen tijdens heel de zwangerschap (zelfs op het einde van de zwangerschap) het risico van vroegtijdige bevalling niet doet stijgen. De aanbeveling dat seksuele activiteit bij zwangere vrouwen op het einde van de zwangerschap en in geval van een risico van vroegtijdige bevalling verboden is, is dus niet gegrond.Dit resultaat komt overeen met de gegevens van een aantal eerdere studies, waarvan één er zelfs had gesuggereerd dat seksuele activiteit zelfs het risico van vroeggeboorte kon beperken.

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 23/05/2006 - 00h00 Yost N. et al., Obstet. Gynecol., 107: 793-7, 2006.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Placenta praevia Geüpdatet op 02/12/2003 - 00h00

De placenta, het verbindingsorgaan tussen moeder en kind, is slecht bekend. Toch kan hij de oorzaak zijn van vroeggeboorten en zware bloedingen als hij slecht gelegen is in de baarmoeder. De diagnose wordt gesteld via echografie.

Meer artikels