PUBLICITÉ

Seksualiteit na een bevalling

Gepubliceerd door Psychonet Production, bewerkt door Philippe Burton op 03/12/2002 - 00h00
-A +A

Een bevalling heeft vaak een sterke weerslag op de seksualiteit van het koppel... Niet zonder reden. Enkele tips voor een bevredigende seksuele intimiteit.

PUB

Fysiologische en psychologische redenen

De baby is er eindelijk! Maar papa zou ook graag in de armen van zijn vrouw liggen. Na de bevalling wordt de seksualiteit grondig verstoord. “Men moet de seksualiteit heel zachtjes hervatten, raadt Muriel Baccigalupo, seksuologe, aan. Het duurt minstens 4 weken voor men opnieuw kan vrijen. De seksualiteit wordt weer helemaal normaal 9 maanden na de geboorte."Na de bevalling doet de vagina van de jonge moeder nog pijn. En dat heeft talrijke redenen: de vagina werd uitgerekt tijdens de passage van de baby en soms door het gebruik van een forceps (verlostang). Vaak wordt een episiotomie (incisie ter hoogte van de vulva om de opening te vergroten) gemaakt, en die moet ongeveer 2 weken worden verzorgd. De moeder heeft vaginaal vochtverlies en verlies uit de baarmoeder. Ze is ook nog vermoeid, psychologisch maakt ze toch een hele omwenteling mee (van echtgenote wordt ze moeder) en ze heeft schrik voor de pijn die de coïtus zou kunnen veroorzaken. En ze wil ook de baby niet wakker maken...

De sleutel: communicatie!

“Essentieel is veel communiceren, zeggen wat men voelt”, vervolgt Muriel Baccigalupo. Dat is een goede gelegenheid om het plezier van tederheid, kussen, strelingen, enz. te herontdekken. “Het wordt aanbevolen eerst de borst te geven vooraleer te vrijen. De seksuele opwinding kan immers wat melk uit de borst doen lopen. Vergeet ook niet een voorbehoedsmiddel te gebruiken. De jonge moeder is weer vruchtbaar, ook als ze borstvoeding geeft! Na de bevalling is de vagina vaak droog; gebruik daartoe een glijmiddel. En ga ook in een comfortabele houding liggen. Als de vrouw op haar partner zit, kan ze het ritme en de diepte van de penetratie beter controleren.”

Het koppel moet echt werk maken van de seksuele intimiteit, onderstreept de seksuologe, want na de geboorte gaat alle aandacht uit naar de baby.
Gepubliceerd door Psychonet Production, bewerkt door Philippe Burton op 03/12/2002 - 00h00 Psychonet Production
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Meer artikels