PUBLICITÉ

Seks na je vijftigste: niet altijd rozengeur en maneschijn

Gepubliceerd door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 16/05/2006 - 00h00
-A +A

Koppels blijven seksualiteit ook na hun vijftigste belangrijk vinden, maar voor sommigen is het ook een bron van problemen. Uit een enquête die werd gedaan naar aanleiding van de Zenith beurs blijkt dat het onderwerp nog altijd niet genoeg wordt aangekaart bij de huisarts.

PUB

50-plussers hebben gemiddeld vijf keer geslachtsgemeenschap per maand. Ze besteden gemiddeld veertien minuten aan het voorspel. Bijna 75 % dat zegt vrijen zonder penetratie ook een bron van plezier is. 90 % is van mening dat een harmonieus seksleven onmisbaar is voor een goede en stabiele relatie, 70 % vindt dat een harmonieus seksleven belangrijk is voor het koppel. 70 % vindt dat seks iets is wat spontaan komt en dus niet gepland moet worden. Meer dan 80 % zou met dezelfde partner in zee gaan als hij of zij opnieuw kon beginnen.

Seksuele problemen: praat erover met je arts

Bijna 50 % van de ondervraagden hebben al eens te kampen gehad met een seksueel probleem of een seksuele functiestoornis: gebrek aan libido, een droge vagina voor vrouwen, erectieproblemen voor mannen. Uit de enquête blijkt dat 50-plussers hun seksueel probleem pas na twee tot vier jaar ter sprake brengen bij hun huisarts, en dat 69 % van de mannen met erectieproblemen nog nooit een medicament heeft geprobeerd dat het euvel zou kunnen verhelpen.De meest voorkomende problemen bij de mannen zijn erectiestoornissen. Uit de enquête blijkt dat voortijdige ejaculatie een niet onbelangrijke plaats - 20 % van de seksuele problemen - inneemt in deze leeftijdscategorie. 7 % van de vrouwen ervaart het feit dat hun partner erectieproblemen heeft als een bewijs van een tekort aan liefde, en 41 % vindt het goed dat hun partner hulp zoekt.Amper 45 % van de mannen met erectieproblemen stapt ermee naar zijn huisarts en het duurt gemiddeld vier jaar voor er een oplossing is voor het probleem. Deze moeilijkheden zijn misschien te wijten aan ondermedicatie. In 69 % van de gevallen werd namelijk niets voorgeschreven. Dat het zo lang duurt voor het probleem opgelost raakt heeft misschien te maken met een gebrek aan vertrouwen in dit type van behandeling. Eén op de twee mannen heeft de behandeling geprobeerd, en één op de vijf heeft het voorgeschreven middel regelmatig genomen. Nochtans zegt 79 % van de ondervraagden door de medicatie te zijn geholpen.

Gepubliceerd door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 16/05/2006 - 00h00

Persbericht 'Het gevoels- en seksleven van 50-plussers. De resultaten van de enquête gehouden naar aanleiding van Zenith 2005', Bayer Healthcare, april 2006.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
De.Paarse.Keizerin

Niemand heeft ooit een leeftijdsgrens kunnen bepalen waarna begeerte, lust of het vermogen om te beminnen zouden ophouden te bestaan. Oké, ouder worden gaat, zoals we allemaal weten, onverbiddelijk gepaard met lichamelijke veranderingen of aandoeningen. Niks aan te doen.

Maar het gaat ook samen met een groter geestelijk vermogen tot intimiteit en diepgang. Liefhebben, beminnen en seks veranderen hierdoor. Het kan veel mooier worden. Dat gaat niet altijd vanzelf en vraagt soms om wat aanpassingen. En aandacht.

Blijf er aandacht aan geven en vernieuwing opzoeken. Fantaseer, lach, durf en experimenteer voor een leven lang gepassioneerd liefhebben. Op de website van De Paarse Keizerin vindt u informatie en inspiratie.

PUBLICITÉ
Lees ook
Seksualiteit: de Belgen op kop! Geüpdatet op 25/03/2002 - 00h00

Wie had durven denken dat België het land is waar het meest belang wordt gehecht aan seksualiteit? Niemand, tenzij wellicht de enquêteurs van de Pfizer Global Study of Sexual Behaviours - Pfizer is de producent van de blauwe pil Viagra. De enquêteurs...

Seksleven: wat is cunnilingus? Geüpdatet op 28/06/2016 - 16h15

Cunnilingus is terug te voeren op twee Latijnse woorden. Cunnus betekent ‘vrouwelijk geslachtsdeel’ - het woord is nog terug te vinden in de oude betekenis van ons woord ‘kont’ en in het woord ‘kut’. Linctus is afgeleid van het werkwoord lingere, wat...

Meer artikels