PUBLICITÉ

Seks: is sport goed voor de libido?

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 10/08/2014 - 16h38
-A +A

Bij heel wat personen verhoogt een trainingsprogramma hun vitaliteit, wat dan weer hun seksleven verbetert.

Is sport goed voor het seksleven?

PUB

Sport en seks: een sterk bestudeerd onderwerp

Over de relatie tussen sport en seks zijn al heel wat studies verschenen.

Op het eerste gezicht lijkt het vanzelfsprekend dat regelmatig aan sport doen het liefdesleven bevordert (1). De redenen daarvan zijn nog niet echt duidelijk, maar logischerwijze mogen we ervan uitgaan dat lichaamsbeweging de emotionele stabiliteit en het ontspanningsvermogen verhoogt, wat dan weer ons seksleven ten goede komt.

Een seksuoloog aan het woord

De Amerikaan William Masters, de vader van de moderne seksuologie, was het met die stelling roerend eens. "Net als alle andere fysiologische processen geldt: hoe gezonder het individu, hoe beter zijn seksleven."

Sport versterkt op zijn manier hart en bloedvaten en verbetert de bloedsomloop, iets waarvan alle organen profiteren, ook de zwellichamen van de penis. Ook de lichaamstemperatuur zou een zekere rol spelen. Zo doet een joggingsessie, net als elke min of meer intense inspanning, het lichaam opwarmen. Die temperatuursstijging houdt enkele minuten tot verschillende uren na de inspanning aan, afhankelijk van de afstand van het parkoers. En warmte stimuleert precies de libido. Bovendien vermindert sport de effecten van stress, waarvan iedereen weet dat hij dodelijk is voor een goed seksleven.

Sport en seks: niet van het goede te veel!

Omgekeerd is een overdosis lichaamsbeweging allesbehalve een goed afrodisiacum.

Dat is met name het geval voor marathonlopers die meer dan 25 km per dag afmalen. Eén van hen getuigt: "Als ik na tien uur werken per dag nog eens 135 km afwerk per week, heb ik nog nauwelijks fut genoeg om me van tafel naar bed te slepen. Mijn vrouw is geen marathonloopster, en zij hanteert als stelregel dat, als ik meer dan 25 km per dag loop, ik er niets meer van bak in bed."

Onderzoekers van de Universiteit van Alberta in Canada voegen een wetenschappelijke waarschuwing toe aan dergelijke empirische vaststellingen. Mannen die de gewoonte hebben om meer dan 60 km per week te lopen, produceren immers minder mannelijke hormonen (testosteron), een factor die hun libido zou kunnen doen dalen.

Initialement publié par Gilles Goetghebuer, gezondheidsjournalist le 05/04/2005 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 10/08/2014 - 16h38

(1) Perspect Sex Reprod Health. 2010 Dec;42(4):244-50. doi: 10.1363/4224410. Epub 2010 Oct 8.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Meer artikels