PUBLICITÉ

Screening van kanker bij mannen

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 05/10/2004 - 00h00
-A +A

Bij vrouwen is het duidelijk: ze moeten regelmatig een mammografie en een baarmoederuitstrijkje laten nemen. Maar hoe zit het bij mannen?

PUB

Vanaf uw 50ste moet u elk jaar op controle bij uw arts, onder meer om u te laten screenen op kanker. Het is immers levensbelangrijk dat kankergezwellen zo vroeg mogelijk opgespoord worden, om ze doeltreffend te kunnen behandelen en de genezingskansen te verhogen. Vanaf die leeftijd moeten twee kankers nauwlettend in het oog gehouden worden: prostaatkanker en dikkedarmkanker (of colonkanker).

Opsporing van prostaatkanker

De arts voert een rectaal toucher uit om de prostaat te betasten, een orgaan dat zo groot is als een kastanje. Voelt de prostaat onregelmatig of hard aan, dan zal hij u doorverwijzen naar een uroloog voor verder onderzoek. Hij zal ook het PSA-gehalte doen bepalen (prostaatspecifiek antigeen), een antigeen dat stijgt bij prostaatkanker. Na een rectaal toucher moet wel acht dagen gewacht worden alvorens een PSA-test uit te voeren. Beide onderzoeken moeten elk jaar uitgevoerd worden tot 75 jaar.

Opsporing van dikkedarmkanker

De arts zal u vragen stellen over uw familiale antecedenten. Bestaan er twee gevallen van dikkedarmkanker bij de directe verwanten (ouders, grootouders, ooms en tantes, broers en zussen)? Heeft iemand in uw familie dikkedarmkanker (gehad) onder de 60 jaar? Bestaan er in uw familie gevallen van Familiale Adenomateuze Polypose (FAP) of van Hereditair Non-Polyposis Colorectaal Carcinoom (HNPCC of erfelijke dikkedarmkanker)? Zo ja, zal de arts u meteen een coloscopie voorstellen, kwestie van eventuele precancereuze poliepen tijdig te kunnen verwijderen. Hij zal u ook vragen of u persoonlijke risicoantecedenten hebt, en in de volgende gevallen zal hij een coloscopie voorschrijven: colonadenoom, colorectale kanker, ulcerohemorragische rectocolitis (UHRC) en de ziekte van Crohn.

Zijn er geen bijzondere antecedenten van colorectale kanker, dan zal hij u een Hemoccult-test voorschrijven; daarbij worden drie opeenvolgende stoelgangstalen onderzocht op microscopisch bloed. De aanwezigheid van bloed in de stoelgang is immers een vroegtijdig signaal waarmee heel wat dikkedarmkankers kunnen worden opgespoord in een geneesbaar stadium, op voorwaarde dat de test om de twee jaar wordt uitgevoerd, en dat tot 74 jaar. Is er bij u sprake van persoonlijke en familiale antecedenten, dan mag u echter niet wachten tot u 50 bent om uw huisarts te raadplegen, maar moet u er met hem over spreken zodra u de kans hebt, zodat hij kan inschatten of u vóór die leeftijd een coloscopie nodig hebt.

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 05/10/2004 - 00h00 Bronnen: www.urofrance.org en www.anaes.fr
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Kanker screenen: een stand van zaken Gepubliceerd op 03/05/2017 - 17h18

Kanker is vandaag steeds beter te genezen. Hoe vroeger men met de behandeling begint, hoe groter de kans dat ze succesvol is. E-gezondheid informeert u over de verschillende onderzoeken om kanker te screenen.

Meting van PSA-waarden in het bloed: waarvoor dient het? Gepubliceerd op 03/04/2017 - 11h09

PSA is het specifieke antigeen van de prostaat . Het wordt bijna uitsluitend aangemaakt door bepaalde prostaatcellen en wordt als essentieel element aangezien in de diagnose van prostaatkanker en de follow-up van de behandelde patiënten. De meting va...

Prostaatkanker: opsporen om te genezen Geüpdatet op 01/10/2007 - 00h00

In de diagnose en behandeling van kanker is er de voorbije jaren een enorme vooruitgang geboekt. De tumoren worden tegenwoordig alsmaar vroeger opgespoord, waardoor ook de behandeling alsmaar efficiënter wordt.

Meer artikels