PUBLICITÉ

Scoliose bij tieners opsporen en behandelen

Geüpdatet door Marion Garteiser, journaliste santé op 01/12/2015 - 13h07
-A +A

Bijna 2% van de tieners heeft scoliose.
Als de aandoening wordt behandeld, blijven de nefaste gevolgen volledig uit.  Maar dan moet ze wel worden opgespoord en herkend…

Wat zijn de tekenen van scoliose?

PUB

Weet u wat scoliose is?

Scoliose is een driedimensionale vervorming van de wervelkolom. Dat betekent dat  de wervelkolom niet alleen naar links of rechts vervormd is, maar ook naar voren of naar achteren. 

Uit een enquête die werd uitgevoerd bij 2000 schoolgaande jongeren bleek dat amper 1,6% een perfecte symmetrische houding heeft. Maar daarom heeft de rest nog niet met scoliose te kampen!

Om iets als scoliose te bestempelen, moet de zijwaartse kromming van de wervelkolom meer dan tien graden afwijken. Als we dat strengere criterium aanhouden, is scoliose allesbehalve zeldzaam, want 2% van de tieners zit ermee.

In de meeste gevallen zijn de gevolgen niet ernstig, maar de patiënten zelf klagen over de vervorming van hun rug. Soms zijn er ook pijnklachten, maar de pijn is bij deze aandoening nooit heel fel.

De belangrijkste complicaties van scoliose zijn:

  • De vordering van de ziekte: als de krommingshoek almaar groter wordt, kan er een echte bochel ontstaan die een efficiënte houding onmogelijk maakt.

  • Ademhalingsproblemen: bij een te sterk vervormde wervelkolom kunnen de longen zich niet meer volledig vullen met lucht.

Het gaat hier wel om zogenaamde ideopatische scoliose, waarvan de oorzaken dus niet achterhaald konden worden. Sommige vormen van scoliose kunnen te wijten zijn aan zware ziektes, zoals spierziektes of bepaalde neurologische of degeneratieve aandoeningen. Daarom moet u naar de dokter als u een asymmetrie vaststelt in de wervelkolom.#E#

Hoe herkent u scoliose?

Om scoliose te kunnen behandelen, moet de aandoening natuurlijk eerst worden opgespoord.

Klachten van een kind over rugpijn zijn een criterium, maar niet elke scoliose gaat met pijn gepaard.  Daarom is het eerder aan te raden om de rug van jonge tieners eens te onderzoeken. Elke asymmetrie van de wervelkolom kan wijzen op scoliose. Bij dat onderzoek zal ook te zien zijn dat de zijkanten en het bekken niet parallel zijn. Normaal voert de kinderarts dat onderzoek uit tijdens een van de routinebezoeken.

Welke oplossingen bestaan er?

  • Eerst moeten alle mogelijk ernstige oorzaken van scoliose worden uitgesloten.

  • Als de diagnose eenmaal duidelijk is, als de kromming niet verergert en niet te groot is, is de enige behandeling een follow-up door de huisarts.

  • In zwaardere gevallen kan scoliose behandeld worden door het dragen van een korset dat de wervelkolom moet helpen om «recht te groeien». Zo kan voorkomen worden dat de kromming tijdens de groei nog groter wordt. De doeltreffendheid van deze behandeling wordt momenteel geëvalueerd.

  • Chirurgie wordt pas overwogen als scoliose erger wordt, als de wervelkolom nog veel moet groeien en als er een kromming van meer dan 45 graden is.
Initialement publié par Marion Garteiser, journaliste santé le 14/11/2014 - 15h58 et mis à jour par Marion Garteiser, journaliste santé le 01/12/2015 - 13h07

Hresko, T., N Engl J Med 2013;368:834-41. DOI: 10.1056/NEJMcp1209063

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Scoliose, de wervelende kolom Geüpdatet op 08/07/2003 - 00h00

De oorzaak van deze welbekende vervorming van de wervelkolom is vaak niet te achterhalen. Ook al worden de behandelingen steeds efficiënter, het is nog steeds heel belangrijk dat ze vroegtijdig wordt opgespoord.

Scoliose en boekentassen: mythe of werkelijkheid? Geüpdatet op 20/10/2015 - 09h14

De te zware boekentassen van onze schoolgaande jeugd hebben een slechte reputatie en die is wat scoliose betreft totaal onterecht. Toch hoort zo’n zware last niet thuis op een wervelkolom in volle groei, ook omdat veel kinderen zonder het te weten li...

Welke sport is goed tegen scoliose? Gepubliceerd op 23/03/2016 - 12h06

De opstapeling van beentjes die ons dienst doet als wervelkolom, twijfelt vaak over de te kiezen richting. Dat is scoliose, een vervorming van de wervelkolom naar links of naar rechts. Sport kan dan helpen om de goede richting te tonen. Op voorwaarde...

Welke sport tegen scoliose? Gepubliceerd op 11/07/2014 - 16h35

De opstapeling van beentjes die ons dienst doet als wervelkolom, twijfelt vak over de te kiezen richting. Dat is scoliose, een vervorming van de wervelkolom naar links of naar rechts. Sport kan dan als gids werken. Op voorwaarde dat de goede sportdis...

Meer artikels