PUBLICITÉ

Sclerodermie of huidverharding: ook de rest van het lichaam krijgt het te verduren

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 03/06/2014 - 10h05
-A +A

Sclerodermie is een zeldzame auto-immuunziekte die bij het grote publiek amper bekend is. Het is nochtans een ernstige aandoening.

Enkele elementen om ze te leren (her)kennen.

PUB

Wat is sclerodermie?

Sclerodermie is een aandoening van het bindweefsel.
Dat type weefsel zit zowat overal in ons lichaam. Het maakt onder meer deel uit van onze huid (het geeft er haar stevigheid aan), maar ook van onze inwendige organen.
Bindweefsel bestaat uit eiwitdraden, collageen en elastine.

Bij sclerodermie is er een overproductie van collageenvezels, waardoor het bindweefsel dikker en minder elastisch wordt. De haarvaten die het weefsel normaal doorbloeden, vernauwen, verdwijnen en doen hun werk minder goed. Sclerodermie is een auto-immuunziekte. Ze wordt dus veroorzaakt door antilichaampjes die door ons eigen afweersysteem worden aangemaakt en die onze lichaamcellen aanvallen.

Er bestaan veel vormen van  sclerodermie.
Bij de lokale vormen wordt alleen de huid aangetast en is de hinder in het dagelijkse leven relatief beperkt. Bij de zogenaamde systemische sclerodermie verandert het bindweefsel niet alleen in de huid, maar ook in een of meerdere organen.

Er zijn twee vormen:

  • Gelimiteerde systemische sclerodermie
    Bij deze vorm is alleen de huid van de vingers en voeten aangetast (van de tenen tot maximaal de knieën en van de vingers tot maximaal de onderarmen). Soms is ook het gezicht aangetast, maar de romp nooit. Van de inwendige organen is gewoonlijk de slokdarm aangetast, soms zijn er ook complicaties aan de longen.
  • Diffuse systemische sclerodermie
    Bij deze vorm kan de huid van het hele lichaam aangetast raken - eerst de handen en voeten, daarna ook de romp, de armen en de benen. Vaak zijn ook meerdere organen betrokken, zoals de slokdarm, de longen, de nieren, enz.

Wie krijgt sclerodermie?

Sclerodermie is een zeldzame ziekte.

In België ligt het aantal gevallen naar schatting rond de tweeduizend

Er zijn vier keer meer vrouwen die de aandoening hebben dan mannen en de ziekte manifesteert zich op relatief jonge leeftijd, doorgaans tussen 30 en 50 jaar.

De oorzaken van sclerodermie zijn niet bekend. Erfelijkheid lijkt een rol te spelen, maar ook blootstelling aan bepaalde stoffen (siliciumdioxide, oplosmiddelen, harsen, enz.) kan meespelen, vooral dan bij mannen.

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 03/06/2014 - 10h05

Dr Vanthuyne et Dr André, "La sclérodermie systémique", éd. ViVio.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Sclerodermie, een zeldzame ziekte Geüpdatet op 12/08/2008 - 00h00

Sclerodermie of systeemsclerose is een zeldzame ziekte. In 'gelokaliseerde' vorm tast de aandoening vooral de huid aan die dikker en harder wordt. Maar als de sclerodermie algemeen is en andere organen aantast (ingewanden, nieren, hart, longen, enz.)...

Kortademigheid, hoest: longfibrose? Geüpdatet op 16/10/2014 - 10h36

Kortademigheid en hoest zijn de belangrijkste symptomen van longfibrose. Wat houdt deze ziekte precies in? Wat zijn de oorzaken van longfibrose? En wat zijn de belangrijkste risicopersonen?

Wat weet u over artritis? Gepubliceerd op 16/12/2015 - 14h45

Artritis staat voor een geheel van aandoeningen die zich manifesteren door een ontsteking van een gewricht. Artritis kan op elke leeftijd optreden, maar het risico op artritis stijgt wel met ouder te worden.

Meer artikels