PUBLICITÉ

Sclerodermie, een zeldzame ziekte

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 12/08/2008 - 00h00
-A +A

Sclerodermie of systeemsclerose is een zeldzame ziekte. In 'gelokaliseerde' vorm tast de aandoening vooral de huid aan die dikker en harder wordt. Maar als de sclerodermie algemeen is en andere organen aantast (ingewanden, nieren, hart, longen, enz.) kunnen ernstige handicaps opduiken en kan de prognose er niet te best uitzien.

PUB

Sclerodermie, een zeldzame ernstige ziekte

De ziekte komt niet vaak voor, maar ze treft vooral vrouwen (voor één man met de ziekte zijn er vier vrouwen met dezelfde ziekte). De ziekte begint meestal op volwassen leeftijd. Sclerodermie is geen erfelijke aandoening, maar de oorsprong ervan zou wel eens immunitair kunnen zijn.
De oorzaak van sclerodermie is onbekend. De meest aannemelijke hypothese berust op een afwijking van de fibroblasten, cellen die de huid ondersteunen en andere organen die collageen afscheiden. Bij een overmatige productie zou collageen verantwoordelijk zijn voor de verharding en verdikking van de huid en de organen en ook voor vasculaire letsels.

Gelokaliseerde sclerodermie

Deze vorm van sclerodermie tast bijna alleen de huid aan. Na een oedeem gaat de huid hier en daar scleroseren en ontstaan witachtige plaques mogelijk met een lila-achtige boord. De huid ter hoogte van de plaques is dik en stijf en lijkt vast te zitten aan het onderliggend weefsel. Het aantal plaques, de grootte en de lokalisatie ervan kunnen sterk verschillen van patiënt tot patiënt. De evolutie van de ziekte is onvoorspelbaar.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 12/08/2008 - 00h00 Association des sclérodermiques de France, www.sclerodermique.com
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Interview: Welke toekomst voor MS-patiënten? Geüpdatet op 25/11/2003 - 00h00

De laatste jaren zijn er heel wat nieuwe inzichten gegroeid over multiple sclerose. Om de dialoog tussen patiënten en verzorgingsteams te vergemakkelijken, schetst dr. Ayman Tourbah* in een boek de huidige kennis over deze ziekte, die vandaag 10.000...

Kortademigheid, hoest: longfibrose? Geüpdatet op 16/10/2014 - 10h36

Kortademigheid en hoest zijn de belangrijkste symptomen van longfibrose. Wat houdt deze ziekte precies in? Wat zijn de oorzaken van longfibrose? En wat zijn de belangrijkste risicopersonen?

Meer artikels