PUBLICITÉ

Schurft bedreigt de huid van uw hond!

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 24/05/2016 - 17h31
-A +A

Krabt uw hond zich vaak? Verschijnen er korstjes, puistjes en kale plekken op zijn huid? Krabt hij veel aan zijn oren en schudt hij regelmatig zijn kop heen en weer? Hij zou wel eens last kunnen hebben van mijtachtigen, parasieten die schurft veroorzaken.

PUB

Huismijten in de oren en huismijten op het lichaam

Schurft is een huidziekte die veroorzaakt wordt door mijtachtigen, die zo klein zijn dat ze alleen zichtbaar zijn onder de microscoop. Bij honden bestaan er twee belangrijke soorten schurft. De meest voorkomende wordt veroorzaakt door de woekering van de 'otodectes cynotis' of oormijt in het oor van uw huisdier. Deze mijt is besmettelijk en wordt zeer gemakkelijk overgebracht van hond tot hond. Ook katten kunnen de mijt overbrengen op honden of omgekeerd. De tweede soort schurft, die minder vaak voorkomt en die zich kan verspreiden over het lichaam, wordt veroorzaakt door een andere mijt, de 'sarcoptes'. Deze mijt is eveneens besmettelijk en kan ook mensen aantasten!

Jeuk en huidletsels

Schurft op het lichaam wordt gewoonlijk gekenmerkt door jeuk. Het dier krabt zich en veroorzaakt daarbij korstjes en huidletsels. De huid kan dan reageren met een toegenomen pigmentatie (hyperpigmentatie, waarbij de huid zwart wordt) of met een onregelmatige verdikking. De letsels beginnen vaak op de rand van de oorschelp, op de ellebogen en de knieën. Oorschurft is dan weer te herkennen aan overtollig, misselijkmakend en donkerkleurig oorsmeer, vaak in beide oren. Dit onwelriekend goedje bevat een opeenhoping van mijten en talg, die geproduceerd wordt als reactie op de ontsteking van de huid van de gehoorgang. De hond schudt bijgevolg met zijn hoofd en krabt aan zijn oren.

Maar opgelet!
Er zijn nog heel wat andere oorzaken van jeuk, onder meer vlooienbeten of andere allergieën. Uw dierenarts is de enige die deze aandoeningen kan onderscheiden en die uw huisdier dus doeltreffend kan verzorgen.

Als uw dierenarts denkt dat de huid van uw hond geteisterd wordt door de aanwezigheid van schurftmijten, dan kan hij wat huidmateriaal van de hond grondig afschrapen en het daarna onder de microscoop onderzoeken. De dierenarts kan op deze manier de mijt identificeren en een passende behandeling voorschrijven om de hond van zijn parasieten te bevrijden.

Initialement publié par Anne Pensis, Dierenarts le 25/01/2011 - 11h08 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 24/05/2016 - 17h31
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Schurft: terug van weggeweest of loos alarm ? Gepubliceerd op 26/08/2014 - 11h46

Schurft is een heel besmettelijke huidziekte die veroorzaakt wordt door de schurftmijt. In België worden er geregeld gevallen van schurft vastgesteld in crèches, internaten en rusthuizen. Maar paniek is niet nodig !

Meer artikels