PUBLICITÉ

Schouderprothesen: hoe en waarom?

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 11/10/2017 - 10h28
-A +A

Een prothese om een versleten of beschadigd gewricht te vervangen, is tegenwoordig een banale ingreep. Meestal is het resultaat dat de patiënt zijn vroegere mobiliteit terugkrijgt en verlost is van de pijn. Maar wat houdt een operatie voor het plaatsen van schouderprothese precies in en wat zijn de gevolgen?

PUB

Waarom een schouder door een prothese vervangen?

Schouderprothesen worden in de eerste plaats geplaatst omdat het kraakbeen te zwaar beschadigd is – door de leeftijd, overbelasting (in bepaalde beroepen, maar ook door intensief sporten) of door een ziekte zoals artritis. Ook bij gekwetste schouders waarbij de pezen zijn afgescheurd, slijt het kraakbeen sneller.

Soms worden schouderprothesen ook geplaatst na een gecompliceerde gewrichtsfractuur, vooral bij oudere patiënten of bij mensen die last hebben van osteoporose. De prioriteit is dan om de mobiliteit terug te vinden en de pijn weg te krijgen. Bij jonge patiënten komt het er vooral op aan om zo veel mogelijk bot te sparen.

Schouderprothesen: verschillende oplossingen

Er bestaan verschillende soorten prothesen. De totale schouderprothese vervangt het hele gewricht. Er wordt dus zowel een nieuwe kop geplaatst (de humeruskop wordt dus vervangen) als een nieuwe kom (dat is de gewrichtsholte waarin de humeruskop verankerd zit). Maar als slechts een van deze twee elementen beschadigd is, wordt alleen dat deel vervangen en wordt dus een gedeeltelijke prothese geplaatst. Sinds enkele jaren wordt ook de zogenaamde omgekeerde schouderprothese gebruikt. Bij deze ingreep wordt  de humeruskop weggehaald en komt er op die plaats een kom. Op de plaats van de kom komt er dan een kop. Voor bepaalde gevallen is dat een heel goede oplossing, bijvoorbeeld als de pezen beschadigd zijn of bij oudere patiënten.

Initialement publié par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 02/02/2015 - 11h59 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 11/10/2017 - 10h28

American Academy of Orthopaedic Surgeons. Bouté, P. et al., La prothèse totale d’épaule inversée, Rev Med Brux 2010 ; 31 : 445-50.

Bekijk dit artikel
PUBLICITÉ
Lees ook
Peesontsteking oorzaak nummer één van schouderpijn Gepubliceerd op 03/04/2013 - 11h33

Een peesontsteking of tendinitis is de meest voorkomende oorzaak van pijn in de schouder . De ontsteking van de schouderpezen hindert bij het bewegen van de schouder, vooral in de hoogte. Ze veroorzaakt ook pijn die kan uitstralen naar de hals of de...

Behandelingen van artrose: een stand van zaken Gepubliceerd op 24/11/2016 - 09h58

Artrose is slijtage van de gewrichten . De aandoening komt heel veel voor, zeker vanaf een bepaalde leeftijd. Bij de 75-plussers heeft zelfs 70 tot 90% er last van. De essentiële vraag die we ons dus moeten stellen: hoe artrose behandelen?

Uitneembare tandprotheses bij senioren: voor- en nadelen Gepubliceerd op 25/08/2015 - 22h46

Tanden missen geeft een functioneel (kauwen) en een esthetisch nadeel. Theoretisch is een tandimplantaat in dit geval het gunstigst: het implantaat zit vast en vervangt de ontbrekende tand(en) permanent. Maar in de praktijk is deze techniek niet alti...

Natuurlijke tand of kunsttand? Gepubliceerd op 25/08/2012 - 15h49

De technieken voor kunstmatige tanden zijn enorm geëvolueerd. Er wordt nu zelfs steeds meer overwogen om een tand gewoon te trekken en te vervangen door een kunstmatige tand in plaats van de beschadigde oorspronkelijke tand te behandelen. Wat moet u...

Meer artikels