PUBLICITÉ

Schoonheid, zei u?

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 06/04/2017 - 14h37
-A +A

Schoonheid zoals een esthetisch chirurg die ziet, heeft iets onverwachts: ze verandert. En dat terwijl esthetische chirurgie per definitie blijvend is, definitief dus. Het is een paradox waarvan we ons bewust moeten zijn om na de ingreep - hopelijk toch - gelukkiger te kunnen zijn met ons nieuwe ik.

PUB

De chirurgische vernieuwing volgt de mode

We denken er niet altijd aan omdat dat soort evoluties trager gaat dan die in de mode van de kledij, maar ook voor het gezicht zijn er dus bepaalde codes. Van de kleine wipneus van de jaren 60 tot 80  zijn we nu geëvolueerd naar een rechte en grotere neus. Ook de wenkbrauwen zijn veranderd: ze zijn vandaag meer uitgesproken en staan relatief dicht bij de ogen, terwijl hogere wenkbrauwen vroeger eerder de norm waren.
Voor de chirurgen betekenen deze modes dat ze nu heel andere ingrepen moeten uitvoeren, zoals dr. Norman Pastorek in een artikel in het wetenschappelijke tijdschrift JAMA uit de doeken doet. Terwijl de chirurgen vroeger de neus verkleinden, gebruiken ze nu implantaten om een neus groter te maken. Ook de lippen gelden vandaag als mooier als ze vol en dikker zijn; en dus is men implantaten gaan ontwikkelen voor de lippen. Om de klanten de wenkbrauwen te kunnen bieden die ze wensen, zijn er dan weer technieken bedacht die op het periosteum of beenvlies werken (de buitenbekleding van het bot). Kortom: de chirurgen passen zich aan, zoals alle professionals, aan de vraag van hun clientèle. 

Denk eraan

Daar is op zich helemaal niets mis mee: iedereen mag zijn mening hebben over zijn gezicht; en verlangen dat mijn gezicht iets meer in overeenstemming is met de mode is, is moreel niet  verwerpelijk. De chirurg zou alleen liever zien dat mensen zich meer bewust zouden zijn van die modes, omdat het niet voor iedereen mogelijk is om de mode op de letter te volgen: sommige gezichten lenen zich voor bepaalde aanpassingen en andere niet, en de keuze moet weldoordacht gebeuren om een harmonieus resultaat te verkrijgen. De chirurg wil er trouwens nog eens op wijzen dat een ingreep het leven van de patiënt niet ingrijpend zal veranderen, iets wat nochtans vaak wordt gedacht als het gaat over esthetische chirurgie. “Op de vraag: hoe denkt u dat de operatie uw leven zal veranderen?’, is het juiste antwoord: niet. Ik wil me gewoon beter in mijn vel voelen”.

Post gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 06/04/2017 - 14h37
Ce billet fait partie du blog : Blog van de redactie
Bekijk dit artikel
PUBLICITÉ
Lees ook
4 tips voor prachtige lippen... Geüpdatet op 02/10/2007 - 00h00

Iedereen weet dat verleiden begint met een mooie glimlach. En een mooie sensuele mond is een onweerstaanbare troef voor elke aantrekkelijke vrouw... Op voorwaarde natuurlijk dat de vrouw haar lippen goed doet uitkomen. Met deze 4 tips beschikt ook u...

Een verjongingskuur voor de bovenlip Gepubliceerd op 20/10/2016 - 15h05

Onze lippen veranderen met de jaren. De bovenlip krijgt rimpels, wordt smaller en verliest aan kleur en reliëf naarmate we ouder worden . Bestaan er remedies voor en wanneer moeten we die doorvoeren? Tekst en uitleg door dr. Catherine de Goursac*, es...

Hoe gebarsten lippen opmaken? Gepubliceerd op 28/10/2016 - 16h07

’s Winters zien onze lippen af van de kou en het vochtige weer. Ze worden broos en soms barsten ze zelfs en komen er kloven . Verdragen ze dan geen make-up meer? Toch wel… We moeten alleen weten hoe het aan te pakken.

Laser-epilatie: ook voor mannen! Geüpdatet op 06/05/2008 - 00h00

Niet alleen vrouwen storen zich aan haartjes op hun lichaam en willen ervan af: 20 tot 30% van de kandidaten voor defintief ontharen met laser zijn mannen. De vraag komt uit alle leeftijdsgroepen, ook van twintigers. Tekst en uitleg door dr. Catherin...

Meer artikels