Schoolangst, schoolweigering: wat gebeurt er als uw kind niet naar school wil?

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 27/04/2016 - 09h41
-A +A

Schoolangst is geen luiheid en ook niet de drang om te spijbelen, maar kinderen die gewoon niet naar school willen gaan. Hoe moeten we omgaan met schoolangst of schoolweigering?

PUB

Schoolangst: een definitie

Crisissen die soms heel hevig kunnen zijn op het moment dat zoon of dochter lief naar school (of het college, enz.) moet vertrekken; angst die met niets te kalmeren is; alle mogelijke tactieken om toch maar niet naar school te moeten gaan. Voor ouders van kinderen of tieners die kampen met schoolangst, is dit dagelijkse kost. We spreken van schoolangst of schoolweigering als een kind weigert om naar school te gaan. Dat gaat heel vaak gepaard met lichamelijke signalen, zoals misselijkheid, hoofdpijn, enz. Maar dit fenomeen is iets heel anders dan kinderen die gewoon geen zin hebben om naar school te gaan en dus af en toe spijbelen om zich aan andere, leukere activiteiten over te geven. Bij schoolangst doet het kind geen enkele poging of moeite om weg te stoppen dat het niet naar school gaat. Naar school gaan is gewoon een hel voor het kind en dus doet het alles om eraan te ontsnappen. De ouders zijn ervan op de hoogte en proberen ook vaak een oplossing te vinden. Schoolangst is, zoals de naam aangeeft, sterk gelinkt aan angst. Als de scheiding van de ouders bijvoorbeeld te veel angst inboezemt, zal het kind heel veel problemen hebben om naar school te gaan. Naar schatting drie kwart van kinderen die kampen met overdreven scheidingsangst ontwikkelen later schoolweigering…

Hoe moet u omgaan met schoolangst?

U moet vooral snel reageren. We zitten hier namelijk met een kind dat bij manier van spreken met geen stokken naar school te krijgen is. Het is dus voorspelbaar dat het probleem snel zal verergeren. Bovenop de pure schoolachterstand - wat op zich al problematisch is - komen dan nog sociale problemen: de relatie met de schoolkameraadjes wordt moeilijker als kinderen wegblijven van school. Het feit dat de kinderen de afwezigheden ook moeilijk kunnen uitleggen of verantwoorden, wordt ook nog een extra bron van angst. Daarom is het belangrijk dat u bij een schoolweigering meteen ingrijpt. Eerst en vooral moet u nagaan of de lichamelijke klachten - en die zijn er heel vaak bij zo’n schoolweigering - psychosomatisch zijn dan wel wijzen op een achterliggende ziekte. Maar snel optreden is ook belangrijk omdat er oplossingen bestaan voor schoolangst. De cognitieve gedragstherapieën worden al meer dan vijftien jaar ingezet in de strijd tegen schoolangst, en met succes.

Initialement publié par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 20/04/2015 - 09h26 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 27/04/2016 - 09h41

Yapaka. Heyne, D. et al., J Anxiety Disord. 2011 Oct;25(7):870-8. doi: 10.1016/j.janxdis.2011.04.006. Epub 2011 Apr 28. Maric, M. et al., Behav Cogn Psychother. 2013 Oct; 41(5): 549–564. Published online 2012 Sep 28. doi:  10.1017/S1352465812000756. Ingul, J.M. et al., Ann Gen Psychiatry. 2013; 12: 25.
http://emedicine.medscape.com/article/916737-overview

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Meer artikels