School en werk: wat u moet weten over de A/H1N1-griep

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles op 21/09/2009 - 00h00
-A +A

Nu de vakantie voorbij is, zullen we weldra weten wat de A/H1N1-grieppandemie voor ons in petto heeft. Hoe zit het met de maatregelen i.v.m. schoolsluitingen, met de bestelling van vaccins en met de vaccinatiestrategie? Zullen alle genomen maatregelen voldoende en geschikt zijn om te strijden tegen deze nieuwe vorm van griep?

PUB

Hoe kan de terugkeer uit vakantie een ommekeer betekenen voor de grieppandemie?


  • 1) De periode na de schoolvakantie is meestal zeer geschikt voor de verspreiding van virussen. Het virus van de A/H1N1-griep is misschien niet zo gevaarlijk, het is wel uiterst besmettelijk. Bijgevolg kan elke samenscholing van mensen de verspreiding van het virus versnellen.

  • 2) De herfst en daarna de winter zijn seizoenen die bijzonder geschikt zijn voor de verspreiding van virussen.

  • 3) De komende ontmoeting van het virus van de A/H1N1-griep met dat van de seizoensgriep zou kunnen leiden tot sommige mutaties, waardoor het A/H1N1-griepvirus agressiever zou kunnen worden.

Waarom treft de A/H1N1-griep vaker jongeren?


Men veronderstelt dat het virus van de A/H1N1-griep gelijkenissen vertoont met griepvirussen die tot 1957 circuleerden. Mensen die vóór 1957 geboren zijn, zouden reeds met dergelijke virussen in contact geweest zijn, waardoor ze een zekere bescherming kunnen opgebouwd hebben.

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles op 21/09/2009 - 00h00 Science et Avenir (Wetenschap en Toekomst), september 2009.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Test uw kennis over de seizoensgriep Gepubliceerd op 30/01/2017 - 12h30

De griep is opnieuw in het land: het is bijgevolg de hoogste tijd om informatie in te winnen! Kunt u de griep herkennen en kunt u ook op de juiste manier reageren?

Wat weet u over de A-griep? Geüpdatet op 11/05/2009 - 00h00

De epidemie van de Mexicaanse varkensgriep (H1N1), die werd omgedoopt tot de A-griep, blijkt minder kwaadaardig dan gevreesd. Maar in feite, wat weet u over deze griep?

Meer artikels