PUBLICITÉ

Schoenen: welke hak kies ik?

Gepubliceerd door Elise Dubuisson, gezondheidsjournaliste op 26/02/2013 - 09h19
-A +A

Hoge hakken brengen de benen beter tot hun recht, platte hakken zijn dan weer supercomfortabel. Moeilijk dus om te kiezen.

En als u nu eens zou afwisselen?

Regelmatig overschakelen van platte hakken naar hoge hakken en omgekeerd lijkt inderdaad de beste optie om ‘collateral damage’ aan de voeten en de rug te vermijden.

PUB

Platte hakken, hoge hakken: dé ideale schoen bestaat niet

Vraag een podoloog of een rugspecialist welke schoenen ze tegenwoordig aanraden en ze zullen u antwoorden dat er geen zaligmakend antwoord op die vraag bestaat.

Daar is ook een reden voor, want de lichaamsbouw van elk van ons apart speelt een belangrijke rol. Resultaat: een hoge hak die voor mevrouw A perfect comfortabel zit kan voor mevrouw B behoorlijk pijnlijk zijn.

Er zijn wel enkele "mechanische" regels die voor iedereen gelden.

 

Hoge hakken verstoren het lichaamsevenwicht

Elke keer als we van houding veranderen zoekt ons lichaam weer naar een nieuw evenwicht. Als we hoge hakken dragen, is het moeilijker om dat evenwicht te vinden. Want als we op hoge hakken staan:

  • Krijgt de voorkant van de voet meer lichaamsgewicht te dragen. Dat kan pijn geven aan de aanzet van de tenen, maar ook tot misvormingen leiden, bijvoorbeeld aan de grote teen (hallux valgus).
  • Het zwaartepunt komt enkele centimeters hoger te liggen. Resultaat: de spieren van de enkels raken meer vermoeid en er is meer gevaar voor verzwikkingen.
  • De achillespees wordt zo goed als niet meer belast. Als we elke dag hoge hakken dragen, kan die pees ook korter worden. Weer platte hakken gaan dragen wordt dan pijnlijk.
  • De knieën zijn constant gebogen. Door die buiging gaat het bekken makkelijker naar voren kantelen en kunnen de lendenen pijn gaan doen. Dat is vooral zo bij vrouwen die al een wat hollere rug hebben.

 

Gepubliceerd door Elise Dubuisson, gezondheidsjournaliste op 26/02/2013 - 09h19

Met dank aan podoloog David Mundel voor zijn bijdrage aan dit artikel.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Voeten en schoenen: onze slechte gewoonten Geüpdatet op 12/10/2015 - 14h44

Hoge hakken , pumps met een smalle top, ballerina’s of teenslippers: alles kan, maar dan mondjesmaat. Anders krijgen we rugproblemen, problemen met onze pezen, of problemen met onze tenen die vervormen tot klauwtenen. We laten enkele specialisten aan...

De schoenen die u nodig hebt: maak de juiste keuze! Gepubliceerd op 03/01/2012 - 10h52

Mode, het esthetisch aspect, de combinatie met de rest van de outfit... Het is niet altijd vanzelfsprekend om het paar schoenen te kiezen dat het best bij u past, met andere woorden het paar dat goed is voor uw gezondheid. Kiest u het verkeerde paar...

Red uw voeten, verander van schoenen! Gepubliceerd op 12/10/2015 - 11h15

Voeten zijn trouwe dienstverleners. In een mensenleven leggen ze een parcours af van 100.000 tot 180.000 km. Voeten verdienen dan ook het nodige respect en de nodige zorg. Maar meer dan 80% van alle vrouwen zegt voetproblemen te hebben: eeltknobbels,...

Leve onze voeten! Geüpdatet op 12/04/2005 - 00h00

We kunnen er niet naast kijken: de voeten van de Belgen groeien. In dertig jaar tijd zijn ze met drie maten toegenomen. De gemiddelde schoenmaat bedraagt nu 40 bij vrouwen en 43 bij mannen. Reden te meer dus om onze voeten goed te vertroetelen…

Meer artikels