PUBLICITÉ

De schizoïde en de theatrale persoonlijkheid

Gepubliceerd door Dr. Catherine Feldman, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 09/12/2003 - 00h00
-A +A

De schizoïde persoonlijkheid blijft liever in de schaduw. Ze trekt zich graag terug uit de wereld, waarvan ze niet altijd begrijpt hoe die precies ineenzit. De theatrale (of hysterische) persoonlijkheid daarentegen staat graag in de schijnwerpers. Verleiding is één van haar gevaarlijkste wapens. Maar schijn bedriegt: achter deze schijnbare contactvaardigheid gaat vaak een grote moeilijkheid schuil om open relaties aan te gaan met anderen. Wat verkiest ú: de schaduw of het licht?

PUB

De schizoïde persoonlijkheid kruipt liever in haar schulp

Opgelet: verwar een "schizoïde" persoonlijkheid niet met de term "schizofreen", die een specifieke psychiatrische toestand aanduidt. Beide termen hebben alleen de Griekse wortel "schizo" gemeen, die "gescheiden" betekent. De schizofreen heeft immers bij momenten de neiging om zich compleet af te scheiden van de werkelijkheid. Dat is niet het geval voor de schizoïde persoonlijkheid, die er gewoon behoefte aan heeft om zich terug te trekken uit de wereld (zonder evenwel contact te verliezen met de realiteit). Voor een schizoïde persoonlijkheid is het gedrag van de anderen in het algemeen moeilijk te begrijpen en te ontcijferen. Zo heeft ze het moeilijk om zich in plaats te stellen van de anderen en zich in te leven in hun gevoelens. Met andere woorden: ze heeft weinig of geen empathisch vermogen. Ze isoleert zich liever en leeft in haar eigen wereld. Ze heeft dan ook weinig intieme vrienden en voelt zich opperbest in haar relatieve en zelfgekozen eenzaamheid, waaraan ze echt nood heeft om haar batterijen op te laden. Het is dan ook zinloos om voortdurend in contact te willen blijven met een schizoïde persoonlijkheid! U kunt dan ook maar beter leren om haar eigen leefwereld te respecteren. Dat de schizoïde persoonlijkheid onverschillig lijkt voor kritiek of complimenten van anderen, betekent niet dat ze er minder gevoelig voor is, maar dat ze haar gevoelens niet noodzakelijk kan uiten, wat soms verwarrend kan zijn. Let dan ook goed op discrete gevoelsuitingen en "vraag van haar geen hevige ontboezemingen", aldus de psychiaters F. Lelord en C. André.

De theatrale persoonlijkheid blijft zelden onopgemerkt

Achter heel het gedrag van de theatrale persoonlijkheid daarentegen gaat haar drang, maar vooral haar bijna vitale behoefte schuil om de aandacht te trekken. Ze aarzelt niet om al haar verleidingsregisters open te trekken, of ze nu man of vrouw is. Ze is ook niet vies van overdrijving. Dat kan zich uiten in haar vaak originele kledingstijl, met een voorliefde voor felle kleuren, veel en blinkende juwelen (halssnoeren, armbanden, oorbellen, …), of in heftige gevoelsuitingen, zowel positieve als negatieve. Ze heeft trouwens een natuurlijke neiging om situaties en verhalen te dramatiseren, en merkwaardig genoeg lijkt ze altijd buitengewone of ongeloofwaardige voorvallen te beleven. Tegelijk is de theatrale persoonlijkheid onvoorspelbaar; ze kan na een lachsalvo in tranen uitbarsten en tijdens een conversatie warm en koud blazen, waardoor ze soms moeilijk te begrijpen is. In haar relaties met anderen kan ze plots overschakelen van vertrouwelijkheid of intimiteit naar afstandelijkheid, zonder duidelijke reden. Tot slot kun je van een theatrale persoonlijkheid zowel het beste als het slechtste verwachten. Het ene moment kan ze je idealiseren en ophemelen, om je meteen daarna tijdelijk af te wijzen. Dat zijn dingen die u maar beter kunt weten…

Gepubliceerd door Dr. Catherine Feldman, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 09/12/2003 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Mensen met schizofrenie: zijn ze zo anders? Geüpdatet op 09/03/2009 - 00h00

Schizofrenie is een psychische aandoening die bij het grote publiek weinig bekend is en daarom ook angst inboezemt. Mensen met deze ziekte lijken heel anders dan mensen die zich goed in hun vel voelen en daardoor lijken ze ook moeilijk te begrijpen....

Wat is een persoonlijkheidsstoornis? Geüpdatet op 25/12/2007 - 00h00

Een persoonlijkheidsstoornis is een manier van psychisch functioneren die heel negatieve gevolgen heeft voor het leven van de persoon in kwestie. Het gaat niet enkel om kleine psychische afwijkingen, of om gewoonten die ons een beetje hinderen.

Meer artikels