PUBLICITÉ

Schildklierstoornissen: een stand van zaken over de schildklier

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 22/02/2017 - 16h02
-A +A

Ontregelingen van de schildklier komen vaak voor. In aanwezigheid van sommige symptomen, zou u aan die stoornissen moeten denken zodat kan nagegaan worden of u eventueel te maken hebt met hyperthyroïdie of met hypothyroïdie. Dat gebeurt door het bepalen van de concentratie van de schildklierhormonen in het bloed.

PUB

1) Kouwelijkheid, oftewel het feit dat u geen kou kunt verdragen, is een symptoom van hypothyroïdie.

Kouwelijkheid is een typisch symptoom van hypothyroïdie.

Omdat het organisme als het ware vertraagd functioneert, kan het moeilijk een toereikende temperatuur handhaven. Hierdoor heeft men het gevoel dat men het altijd koud heeft.

2) Symptomen van hypothyroïdie zijn vermoeidheid en lusteloosheid.

De meest typische symptomen van hyperthyroïdie zijn gewichtsverlies, verlies van spiermassa, een versnelde darmtransit en diarree, prikkelbaarheid, een versneld hartritme, bevende handen, slaapstoornissen, overmatig zweten, enz.

Hypothyroïdie uit zich daarentegen door gewichtstoename, vermoeidheid, constipatie, intellectuele traagheid, een traag hartritme, brekend haar en brekende nagels, kouwelijkheid, enz.

3) Hypothyroïdie veroorzaakt een vertraging van alle lichaamsfuncties.

Hyperthyroïdie brengt alle lichaamsfuncties in een hogere versnelling, terwijl bij hypothyroïdie alles vertraagt.

4) Een kropgezwel wijst op een vergrote schildklier.

Men spreekt van een kropgezwel wanneer er sprake is van een schildkliervergroting. Tast deze het volledige orgaan aan, dan heeft men het over een diffuus kropgezwel. Is de vergroting van de schildklier slechts lokaal, dan spreekt men over een nodulair kropgezwel.

5) Gewichtstoename is een symptoom van hypothyroïdie.

Een versnelling van de lichaamsfuncties leidt tot gewichtsverlies.

Bij hypothyroïdie daarentegen, functioneert het organisme trager. Hoewel men niet méér eet, leidt dit toch tot gewichtstoename.

6) De schildklier bevindt zich aan de voorkant van de hals.

De schildklier bevindt zich aan de voorzijde van de hals tegen de luchtpijp en bestaat uit twee kwabben.

Daardoor heeft ze de vorm van een vlinder. Ze is 5 cm hoog, 2 cm breed, weegt een twintigtal gram en is normaal gezien noch zichtbaar, noch voelbaar.

7) Jodium is noodzakelijk voor de productie van schildklierhormonen

Jodium is een oligo-element dat onontbeerlijk is voor de productie van schildklierhormonen. Daarom moeten we via onze voeding de juiste dosis jodium opnemen, noch te weinig, noch te veel. Daarom ook kunnen sommige geneesmiddelen die jodium bevatten, een functiestoornis van de schildklier veroorzaken.

8) Niet alle schildkliernoduli (knobbeltjes in de schildklier) zijn kwaadaardig.

Schildkliernoduli kunnen 'warm' of 'koud' zijn, naargelang ze het radioactieve jodium intens fixeren of niet.

Ze kunnen goed- of kwaadaardig zijn: dit bepaalt de beslissing om ze chirurgisch te verwijderen of om ze gewoon goed in het oog te houden. Goed om te weten: warme noduli of knobbeltjes zijn zelden kwaadaardig, terwijl ongeveer 10% van de koude noduli wel kwaadaardig is.

9) Hypothyroïdie wordt behandeld met geneesmiddelen.

Bij hypothyroïdie compenseert men het tekort aan schildklierhormonen door een hormonale substitutiebehandeling. Meestal wordt L-T4 (Levothyroxine) voorgeschreven dat men elke dag en levenslang moet nemen.

10) Roken verhoogt het risico op schildklierstoornissen.

Roken blokkeert de opname van jodium door de schildklier en verhindert dus de goede werking ervan.

Rokers lopen dus een verhoogd risico op hypothyroïdie, maar ook op hyperthyroïdie. Tot slot nog dit: roken tast de doeltreffendheid aan van de behandelingen tegen schildklierziekten.

11) Thyroïditis van Hashimoto leidt tot hypothyroïdie.

Bij thyroïditis van Hashimoto, produceert het organisme zelf antilichamen die de schildklier aantasten. Dit leidt tot een schildklierontsteking die dan weer hypothyroïdie veroorzaakt.

Initialement publié par gezondheidsjournaliste le 18/01/2011 - 00h29 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 22/02/2017 - 16h02

"C’est la thyroïde, docteur?", dr. Gabrielle Cremer, uitg. Alpen.

Bekijk dit artikel
PUBLICITÉ
Lees ook
Sleutelperiodes voor schildklierstoornissen Geüpdatet op 30/10/2007 - 00h00

De schildklier speelt een belangrijke rol in onze gezondheid. Stoornissen in de werking van de schildklier kunnen op elke leeftijd voorkomen, maar vooral bij de geboorte met de zogeheten aangeboren hypothyroïdie (wat ook systematisch onderzocht wordt...

Hoe is hyperthyreoïdie te herkennen? Gepubliceerd op 14/11/2011 - 15h00

Hyperthyreoïdie is het gevolg van een overdadige productie van schildklierhormonen . Deze hormonen verhogen de werking van de meeste organen en weefsels van het lichaam. Maar wat zijn de precieze symptomen van hyperthyreoïdie ?

Is het hypothyroïdie? Geüpdatet op 05/08/2008 - 00h00

Schildklierproblemen kunnen heel wat symptomen veroorzaken en soms is de diagnose moeilijk te stellen. Een aantal tekenen kunnen op hypothyroïdie wijzen, op een schildklier die niet goed werkt. Wat te doen als u met symptomen kampt.

Meer artikels